Efectul hotărârii CCR: Pacienții infectați cu coronavirus au început să plece din spitale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.07.2020 - 18:14
Inquam Photos - George Călin

Trei persoane infectate cu coronavirus au plecat din spitalul „Victor Babeș”, sâmbătă, și mai sunt alți pacienți care vor același lucru. Și de la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, au plecat pacienții infectați.

SHARE

Situația a apărut după ce Curtea Constituțională a decis că ordinul de ministru prin care era dispusă izolarea sau carantinarea nu este constituțional, iar, vineri seară, a fost publicată această decizie în Monitorul Oficial, intrând în vigoare. 

Medicul Emilian Imbri, managerul spitalul „Victor Babeș”, a declarat că trei pacienți infectați cu coronavirus au plecat din spital, acesta spunând „sunt oameni inconștienți. Fac un apel la rațiune și bun simț fiindcă oamenii aceștia nu își dau seama ce fac. Îî rog pe toți cei infectați să vină la spital fiindcă riscurile de contagiune sunt mari”, conform unei declarații a medicului, la Realitatea Plus. 

Citește și: Ludovic Orban: Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR

Similar, și Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, spune că a avut pacienți infectați care au plecat din spital.

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care a anunțat că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat, vineri seară, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19. De asemenea, Tătaru a mai spus că guvernul nu s-a așteptat ca numărul infectărilor să crească după relaxare, dar acum se aşteaptă la acest lucru.

Citește și: Cum motivează CCR decizia de a declara carantina neconstituțională

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură – noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.