DSP Constanța anunță schimbarea metodologiei de testare pentru coronavirus

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.03.2020 - 12:18

Dezorganizare în ceea ce privește testarea pentru noul coronavirus. Cel puțin asta reiese din cazul unei femei din Constanța, intrată în carantină pe 13 martie, atunci când senatorul liberal Vergil Chițac a fost descoperit pozitiv.

SHARE

Femeia s-a plâns pe rețelele de socializare că la 10 zile de la efectuarea testului nu a informat-o nimeni care este rezultatul și că initial DPS nu ar fi vrut să-i mai facă un al doilea test, deoarece este asimptomatică. Șefa DSP Constanța a anunțat luni că nu vor mai fi testate persoanele care nu au simptome, pentru că s-a schimbat metodologia de testare pentru coronavirus. Ea a precizat că femeii i se vor preleva astăzi probe pentru un al doilea test după ce una dintre colegele sale a fost decoperită ca fiind infectată cu noul coronavirus, potrivit G4media. 

Corina Rometi lucrează la o agenție de turism din Constanța, care împarte spațiul cu biroul senatorului liberal Vergil Chițac, confirmat că este infectat cu noul coronavirus pe 13 martie. Corina povestește pe pagina sa de Facebook că din această cauză din acea zi au intrat în izolare, atât ea, cât și colegele sale, și li s-au recoltat probe pentru testare. „Seara au venit de la DSP/Sanepid și mi-au recoltat probe în vederea efectuării testului. Astăzi, în a zecea zi de izolare (postarea Corinei este din data de 22 martie, n.red.) nu am încă rezultatul primului test”, scrie aceasta pe rețeaua de socializare.

”Acum 2 zile m-au sunat și mi-au comunicat că urmează și cel de-al doilea test. În ziua de 19.03 uneia dintre colege i-a fost prelevat cel de-al 2-lea test, iar aseară 21.03 rezultatul testului a fost pozitiv. Astăzi 22.03, am sunat la DSP pentru a întreba când vin să-mi recolteze probe pentru al 2-lea test. Mi s-a comunicat faptul ca nu se va mai face nicio recoltare, deoarece au primit internă să nu mai recolteze decât persoanelor simtomatice (menționez că în momentul de față sunt asimtomatică). În momentul în care am cerut din nou rezultatul primului test, mi-au zis că nu ține de ei și să iau legatura cu Spitalul de Infecțioase, unde evident nu răspunde nimeni pe niciunul din numerele de telefon”, își continuă Corina povestea.

Potrivit acesteia, DSP Constanța i-a comunicat că „pe 27.03, când expiră perioada de izolare, să mă prezint la ei la sediu să-mi iau certificatul epidemiologic, în conditiile în care nu am rezultatul primului test și nici alt test nu se va mai face”. „Având în vedere că sunt deja 3 persoane confirmate pozitiv în birou, eu ce certitudine am că rezultatul testului este negativ? Cum mi se poate elibera un certificat epidemiologic dacă nu am confirmarea testului? Este strigător la cer…. suntem într-o situație de criză, iar cei de la DSP Constanța sunt depășiti de situație”, spune femeia.

Cristina Schipor, directorul executiv al DSP Constanța, ne-a transmis că au fost luate măsuri pentru cei care au fost depistați pozitiv la testarea cu noul coronavirus și că testul Corinei ”probabil” a ieșit negativ dacă nu a contactat-o nimeni timp de zece zile.

„Am vorbit cu dumneaei aseară. Cred că echipa este în drum spre dumneaei pentru a i se recolta proba a doua. Am decis să îi recoltăm pentru că o colegă de-a domniei sale a ieșit pozitiv”, a declarat șefa DSP Constanța.

Potrivit acestia, se va schimba modalitatea de testare și se vor testa a doua oară doar persoanele care au simtome de boală, nu și cele asimptomatice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te