Dragnea a cerut anchetă la MAE pentru scurgere de documente. Documente publice

DE Petru Zoltan | Actualizat: 16.10.2018 - 12:12
Costin Radu Canțăr - în mijloc, așezat - în studenție/FOTO: juridice.ro

Agentul guvernamental Costin Radu Canțăr a cerut declanșarea unei anchete interne la nivelul Ministerului Afacerilor Externe pentru a da de urma unei „cârtițe”. A solicitat chiar și sprijinul Serviciului Român de Informații.

SHARE

Motivul anchetei cerute de Canțăr? În presă au apărut mai multe documente publice, inclusiv două scrisori adresate președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Scrisori cu un subiect foarte serios și, mai ales, de interes public: România riscă să plătească o amendă de peste 2,33 milioane de euro pentru că nu a transpus în legislația românească Directiva Europeană 2015/849/UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. 

E adevărat că, parțial, coaliția de guvernământ PSD – ALDE a adoptat directiva în Senat. Dar numai parțial.

Două scrisori pierdute

Prima scrisoare a fost transmisă lui Liviu Dragnea pe 19 iulie 2018. În respectiva misivă, ministrul delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu îl informa pe șeful său de partid că „în condițiile obiective în care cauzele privind necomunicarea măsurilor naționale de transpunere sunt soluționate de Curtea de Justiție a UE cu maximă celeritate, o sesizare efectivă a instanței UE în cursul acestui an ar putea avea drept consecință pronunțarea unei hotărâri de condamnare a României, cu impunerea de sancțiuni pecuniare, pe durata exercitării de către statul român a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.”

Scrisoarea, de altfel, a fost publicată de Hotnews. 

Cealaltă scrisoare a fost trimisă pe 29 august tot de către Negrescu și tot lui Dragnea. Conținutul era același ca în prima , dar acum se menționa „o probabilitate ridicată" ca României să îi fie impuse sancțiuni.  

Canțăr: „Nu sunt în măsură să dau detalii"

Cele două epistole adresate lui Dragnea au ajuns în presă. Gruparea PSD de la Ministerul Afacerilor Externe s-a reunit de urgență, dar situația a fost detensionată de agentul Canțăr. Care a solicitat imediat o anchetă internă la nivelul MAE pentru a da de urma „cârtiței” din instituție. În plus, a solicitat chiar și sprijinul SRI, serviciul secret blamat de Liviu Dragnea. 

La solicitarea Newsweek România, ministrul Victor Negrescu a precizat că nu a solicitat o astfel de anchetă și ne-a îndrumat către cei care au formulat o astfel de solicitare. Agentul guvernamental Costin Radu Canțâr nu a negat că a solicitat o astfel de anchetă, dar nu a vrut să dea detalii. 

Canțăr nu a comentat nici cât de normal (sau nu) este să ceară o anchetă pe o scurgere de informații publice: „Nu sunt în măsură să dau detalii. Nu pot! Nu am ce să comentez pe acest subiect!"

Directivă masacrată de PSD-ALDE

Directiva Europeană 2015/849/UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului a fost emisă în iunie 2015 și trebuia transpusă în legislația națională până în 2017. Nu s-a întâmplat asta, motiv pentru care Comisia Europeană a anunțat că a demarat procedura de infringement împotriva României.

Cauza se judecă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). După înregistrarea sa pe rolul CJUE, Senatul României a adoptat parțial legea care implementează Directiva. Senatorul Tit Liviu Brăiloiu (PSD) a depus un amendament prin care a fost eliminat integral Articolul 3, cel care făcea referire la persoanele expuse politic. 

În plus, au fost votate și amendamentele prin care s-au scos alineatele prin care era stabilit modul în care erau verificate tranzacțiile financiare ale unor înalți demnitari sau rude ale acestora. 

Canțăr, odă pentru Geoană

Costin Radu Canțăr a fost șeful filialei PES Activist din județul Dolj, o organizație de stânga condusă de ministrul delegat Victor Negrescu. Pe 22 septembrie 2008, tânărul Canțăr i-a dedicat o odă lui Mircea Geoană, liderul PSD în aceea perioadă. 

„În primul rând, vreau să spun sus și tare încă odată: îmi place Geoană! (...) Mircea Geoană este liderul politic de care noi, ca pesediști, ca români, ca oameni de stânga, avem nevoie. România are nevoie mai mult ca oricând de un prim-ministru având construcția de om politic a lui Mircea Geoană. Discursul rostit (...) (de Geoană - n.r.) este aducător de speranță vie pentru români!”Canțăr nu se dezice nici acum de laudele deșănțate la adresa fostului șef PSD. Ba chiar a spus pentru Newsweek România că le-a scris cu mare drag pentru că așa a crezut el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te