Doliu în lumea artistică: Victor Socaciu a murit

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.12.2021 - 15:06
Doliu în lumea artistică: Victor Socaciu a murit/FOTO: Facebook/VictorSocaciu

Victor Socaciu a murit, la 68 de ani. Potrivit primelor informații, artistul se afla internat în spital de o lună de zile. Anunțul a fost făcut de fiica acestuia.

SHARE

Victor Socaciu a murit, luni, la vârsta de 68 de ani, în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-i salva viaţa.

Victor Socaciu, muzician, compozitor, cântăreţ, chitarist, realizator şi prezentator TV, dar şi politician şi apoi diplomat, s-a stins din viaţă într-un spital din Bucureşti, unde era internat.

În urmă cu două săptămâni, folkistul a participat la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk „Om bun" la Breaza.

Citește și: FOTO-VIDEO: Apărarea studentului marocan: o pereche de pantofi, proba misterioasă

În aprilie acest an a fost diagnosticat cu COVID-19 și a fost internat timp de trei săptămâni, dar a reușit să treacă peste infecția cu coronavirus.

Artistul a ajuns la dializă în anul 2009, ca urmare a unui diabet care i-a generat insuficienţă renală cronică. I s-a recomandat transplantul, ca unică soluție pentru a scăpa de dializă, iar artistul s-a înscris pe lista de transplant.

Citește și: NASA angajează preoți pentru a pregăti omenirea de un contact cu viața extraterestră

După o lună de zile, Victor Socaciu a fost anunțat că s-au găsit rinichi compatibili, iar apoi a fost operat la Cluj. Artistul suferea și de diabet.

Născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov, Victor Socaciu a provenit dintr-o familie de oameni simpli, dar „foarte deschiși", după cum spunea chiar artistul în biografia sa, unde a mărturisit că era atât de impresionat de romanțele pe care i le cântau părinții săi, încât se ascundea sub masă și plângea – chiar dacă nu înțelegea ce însemna o iubire trecută.

A debutat pe scenă în anul 1970, cu trupa rock Zodiac, în cadrul căreia era chitarist şi solist vocal. Atracţia sa faţă de muzica folk a început în anul 1972, când, conform propriilor mărturisiri, l-a auzit cântând la radio pe Mircea Florian, potrivit site-ului www.victorsocaciu.com.

Începând din 1973 a activat în cadrul Cenaclului „Dacia Felix” din Centrul Universitar Braşov, iar primele sale cântece folk („Trenul”, „Ţinta”, „Între bine şi rău”, „Sub scutul amurgului”) s-au bucurat de un real succes în mediul studenţesc.

În 1975 Victor Socaciu debutează la radio cu piesa „Nălucile amintirilor”, iar în anul următor are loc debutul TV cu piesa „Oltule”. A fost membru al Cenaclului ''Flacăra'' din 1976 până în în 1982, apoi membru al Cenaclului „Serbările Scânteii Tineretului” (1983-1985).

Realizator şi producător de emisiuni de televiziune, în perioada 1991-2004, Victor Socaciu semnează genericele mai multor emisiuni de radio şi televiziune printre care: „Omul chitară”, „Oameni de zăpadă”, „Ceaiul de la ora 5”, „Insomniile Corinei”, „Cazuri şi necazuri în dragoste”, „Vânare de vânt”, „Arca Marinei”, „Personalul de Costineşti”, „Bun de tipar”, „Tunelul timpului”, „Mulţumesc”, „Ora fără catalog”, „Ne vedem la TVR”, „E ora ta”.

Colaborează, totodată, cu teatre din Bucureşti şi din ţară, semnând muzica spectacolelor ''Tinereţe fără bătrâneţe'' de Eduard Covali (Teatrul Dramatic Braşov) şi ''Caii liberi'' (Teatrul Dramatic Târgu Mureş), precum şi coloana sonoră a spectacolului de muzică şi poezie ''Muntele dragostei'' (alături de Leopoldina Bălănuţă, la Teatrul ''Ion Creangă'' - Bucureşti, 1987-1989).

A îndeplinit funcţia de membru supleant în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (2002-2006) şi de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2007-2010). 

A fost consul genera al României în Canada, între 2014 și 2017. Fost deputat PSD, a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te