Dilema momentului. Ce blocuri rezistă mai bine la cutremure - cele noi sau cele construite după '77

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.02.2023 - 15:21
Dilema momentului. Ce blocuri rezistă mai bine la cutremure - cele noi sau cele construite după '77 - FOTO: Profimedia Images

Românii sunt din nou în dubii când vine vorba de cumpărarea unei locuințe noi. Cutremurul devastator din Turcia a reînviat în conștiința colectivă necesitatea unei clădiri de locuințe care să reziste în fața unui cutremur cu magnitudine mare.

SHARE

Odată cu dezastrul din Turcia, tot mai mulți români își pun din nou problema dacă clădirea în care ar dori să cumpere un apartament sau o garsonieră este îndeajuns de stabilă încât să reziste la un cutremur mai serios.

Oamenii se întreabă acum dacă blocurile noi respectă normele de siguranță în fața cutremurelor sau dacă dezvoltatorii au tăiat din calitatea materialelor și din construcția structurilor de rezistență pentru a-și maximiza profiturile în detrimentul siguranței.

Înainte de a achiziţiona un apartament este vital să cereţi dezvoltatorului toate informaţiile şi să apelaţi la un specialist pentru consultanţă. Tariful acestuia poate varia între 200 şi 800 de lei, însă liniştea e nepreţuită: acesta poate face diferenţa între o locuinţă sigură şi un pericol uriaş în caz de cutremur.

Citește și: VIDEO Măcinată de război, Ucraina trimite 88 de salvatori și 10 câini să ajute victimele din Turcia

Ce spun specialiștii?

„Văzând câte clădiri, atât noi, cât şi vechi, au căzut în Turcia, îşi pun foarte multe semne de întrebare. Odată cu toate aceste situaţii, creşterea preţurilor, cu inflaţia, se gândesc că poate unii dezvoltatori, pentru a-şi maximiza profitul, fac rabat la nivel de calitate", a expliact Costina Petrescu, director agenţie imobiliară.  

„După '90, a existat o perioadă în care multe persoane, întreprinzători, s-au apucat să construiască fără să fie specialişti. Între timp, legislaţia s-a înăsprit. Din fericire, ăia nu s-au aventurat la blocuri înalte", spune Adriana Eftimie, director general Patronatului Societăţilor de Construcţii. 

Citește și: SURSE: PSD și PNL negociază o rocadă Apărare - Interne. Ciucă vrea să se întoarcă în fruntea MApN

Bloc nou sau bloc vechi?

FOTO: Profimedia Images

Teoria potrivit căreia un bloc nou este mai prost construit decât unul vechi nu stă în picioare. Şi dacă, la primul cutremur, într-o locuinţă nouă apar mici crăpături în tencuială, nu ar trebui să ne îngrijorăm. 

„Orice crăpătură într-un element neconstructiv are sens pozitiv pentru că absoarbe din energia seismului. Chiar sunt construcţii gândite în ideea asta. Tot ce se construieşte în România, cu excepţia unor hoţii, se construieşte foarte bine", afirmă Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei. 

Singurul pericol real rămân, în continuare, blocurile cu bulină roşie sau clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. "În blocurile cu bulină, nu locuiesc proprietarii acolo, ci doar chiriaşi. Practic închiriază pericolul", adaugă Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei, potrivit Observator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te