VIDEO Măcinată de război, Ucraina trimite 88 de salvatori și 10 câini să ajute victimele din Turcia

DE Remus Cernea | Actualizat: 14.02.2023 - 08:00

Cutremurele din Turcia și Siria au generat cel puțin 33.000 de morți dar experții estimează că ar putea fi mult mai multe victime care au fost prinse sub dărâmături dar încă nu au fost descoperite.

SHARE

CORESPONDENȚĂ DIN KIEV

 Cel puțin 26 de milioane de oameni au fost afectați iar operațiunile de salvare au necesitat un efort uriaș la care au participat numeroase țări, printre care și România. Situația umanitară în cele două țări este încă una foarte dificilă, ajutorul necesar nefiind acoperit în suficientă măsură, și fiind chiar împiedicat să ajungă în anumite zone din cauza unor situații tensionate apărute.

Deși ea însăși se află într-o situație extrem de dificilă din cauza războiului și a bombardamentelor asupra zonelor civile unde adesea mulți oameni sunt prinși sub dărâmături, Ucraina a trimis la rândul ei în Turcia 88 de salvatori însoțiți de 10 câini specializați pentru astfel de situații. 

Aceștia s-au deplasat terestru mai întâi spre România de unde au zburat spre Turcia. Dată fiind situația specială, țara noastră a facilitat trecerea rapidă a salvatorilor ucraineni către zonele afectate. Ukrinform a anunțat că aceștia au lucrat la căutările și înlăturarea dărâmăturilor din 94 de locuri până acum, oferind asistență medicală pentru 4 persoane salvate și descoperind 12 trupuri ale unor persoane care și-au pierdut viața ca urmare a cutremurului. 

Am realizat, la Centrul Media din Kiev un scurt interviu cu Volodyymyr Demchuk – Directorul Departamentului de Răspuns în Situații de Urgență din cadrul Serviciului de Urgență al Ucrainei, chiar în ziua în acre au fost trimiși salvatorii. 

Newsweek: Câți membri are echipa de salvatori ucraineni care pleacă în Turcia? 

Volodyymyr Demchuk: Serviciul de stat pentru urgențe al Ucrainei a pregătit o unitate de aproape 90 de salvatori echipată cu aparatură specială pentru astfel de situații și 10 câini. 

Când va ajunge echipa în Turcia și în ce orașe? 

Unitatea va fi împărțită în câteva echipe. Prima deja zboară spre Turcia, chiar în aceste momente în care vorbim (miercuri, 8 februarie, ora 12.30). A doua va pleca mâine. Ele vor lucra în regiunea orașului Gaziantep.

De unde sunt acești salvatori? Din Kiev, din alte regiuni ale Ucrainei? 

Sunt membri ai unităților de salvatori din regiunile Kiev, Sumi, Mykolaiv și Cernihiv. Vreau să folosesc acest prilej pentru a mulțumi pentru cooperare colegilor români care au oferit o trecere foarte rapidă și ușoară prin România a echipelor de salvatori pe drumul către Turcia. 

Mulțumesc și succes în munca dumneavoastră în Ucraina și în Turcia!

Mulțumesc!

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te