Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că militarii care au încheiat contracte de credit ipotecar pentru a construi o locuință nu au dreptul la compensația lunară pentru chirie.
Asta spre deosebire de cei care fac un credit pentru achiziționarea unei locuințe, se arată în decizie.
Decizia care poate lăsa Armata Română fără militari. Nu se mai compensează creditul ipotecar
“Dreptul la compensaţia lunară pentru chirie nu poate fi recunoscut şi cadrelor militare care au încheiat contracte de credit ipotecar în vederea construirii unei locuinţe.(...) Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17 februarie 2025”, au comunicat judecătorii ICCJ.
Citește și: Românilor nu le e frică de război. Avem un plus de 4.800 de militari înrolați. Care sunt salariile?
Ce spune legea
Conform Codului de procedură civilă, soluția dată de ICCJ este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.
Reamintim că Legea nr. 288/2018 prevede că la cadrele militare compensația pentru chirie se transformă, pentru anumiți angajați, într-o compensație pentru plata ratelor la creditul ipotecar sau imobiliar contractat de angajații celor două ministere. Angajații din MApN puteau cere acest ajutor de stat și în situația în care își desfășoară activitatea în orașul de domiciliu.
Citește și: Armata Română intră în „războiul viitorului”. A plătit 8.000.000 lei ca să combată roiurile de drone
Deficit de personal
Această măsură a fost introdusă în lege pentru a crește atractivitatea serviciului militar fiind văzută ca un soi de bonificație pentru militari.
MApN este într-un deficit de personal. Datele furnizate de ministrul Apărării despre nivelul de încadrare în rândul Armatei vorbesc de la sine: 57% - ofițeri, 75% - maiștri militari, 72% - subofițeri, 77% - soldați și gradați profesioniști și 89% - personalul civil.