De ce trebuie neapărat să deschidem larg geamurile în ziua de Crăciun. Ce au descoperit cercetătorii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.12.2023 - 19:42
Casa trebuie bine aerisită în ziua de Craciun Foto: Freepik- rol ilustrativ

În ziua de Crăciun sau chiar în seara acestei sărbători este bine să aerisim bine casele. Trebuie să ținem, pe cât posibil, geamurile larg deschise. Au fost făcute cercetări științifice, iar oamenii de știință au dat verdictul.

SHARE

Sărbătoarea de Crăciun este, probabil, cea mai așteptată din an. Însă puțini știu că este bine ca în această zi trebuie arisită bine toată casa. Cercetătorii recomandă să ținem, pe cât posibil, geamurile larg deschise.

Au fost făcute cercetări științifice pe acest subiect. Iată ce au descoperit.

De ce trebuie neapărat să deschidem larg geamurile în ziua de Crăciun. Ce au descoperit cercetătorii

Gătitul cinei de Crăciun ar putea necesita deschiderea unei ferestre, deoarece dovezile sugerează că duce poluarea interioară la cel mai înalt punct al anului.

Un studiu a constatat că poluarea interioară a locuințelor oamenilor este mai mare în ziua de Crăciun decât în ​​orice altă zi, iar o cauză majoră este probabil să fie pregătirea unei mese festive cu toate ornamentele.

Citește și: Ce a scris un băiețel în scrisoarea pentru Moș Crăciun. „Știu că sunt mulți copii ce te așteaptă..”

Cercetătorii din SUA au analizat nivelurile de poluare interioară pentru aproape 4.000 de gospodării.

Ei s-au uitat la „evenimente cu emisii mari”, în care particulele minuscule de poluare a aerului numite PM2,5 au crescut la un nivel de peste 30 de micrograme pe metru cub de aer.

Ziua de Crăciun a avut cel mai mare număr dintre aceste evenimente, cu 0,31 evenimente pe zi per casă.

Foto: Freepik.com

Aceasta a rezultat ca aproximativ o creștere a poluării interioare în ziua de Crăciun pentru fiecare trei case – mai mult decât în ​​orice altă zi a anului.

Rata aceasta este cu 50% mai mare decât a fost observată în restul iernii și aproximativ dublu față de rata observată în timpul verii.

Evenimentele de poluare interioară sunt o îngrijorare pentru sănătate, deoarece ghidul anual al Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului recomandă ca PM2,5 să atingă o medie anuală nu mai mare de cinci micrograme pe metru cub de aer.

PM2,5 sunt mici particule de poluare suficient de mici pentru a fi inhalate adânc în plămâni.

Dovezile au legat acest tip de poluare cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și de boli respiratorii.

Citește și: FOTOREPORTAJ Cum cheltuiești 350 de lei cu copilul, în 2 ore, la Târgul de Crăciun West Side

Dr David Lunderberg, care a condus studiul de la Universitatea din California, Berkeley, a declarat: „Pe măsură ce lunile de iarnă devin din ce în ce mai reci și mai întunecate, petrecem mai mult timp acasă și mai mult timp gătind - iar acest lucru schimbă aerul pe care îl respirăm.

„În studiul nostru asupra datelor privind calitatea aerului în mii de case, vedem că evenimentele din interior care produc particule devin mai frecvente iarna și în timpul sărbătorilor bazate pe alimente, cum ar fi Crăciunul.

„Acest studiu confirmă cercetările anterioare care identifică activitățile umane, în special gătitul, ca surse importante de particule de interior”.

Orele cu cea mai mare poluare din case

Noul studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a descoperit că puțin peste jumătate din concentrațiile de PM2,5 din interiorul caselor provin din exterior.

Dar restul acestei poluări provine din interiorul casei și se crede că aproximativ 28% provine din activități „episodice” ocazionale, cum ar fi gătitul și curățarea.

În general, în noul studiu s-a constatat că evenimentele de poluare interioară au atingerea maximă la 8:00, 12:00 și 18:00 - în jurul orei în care oamenii fac de obicei mesele.

Au fost observate de aproximativ 10 ori mai multe evenimente de emisie în timpul orelor de masă decât în ​​mijlocul nopții.

Alimentele care sunt arse, prăjite sau fierte în timpul gătirii pot produce particule mici de poluare, la fel ca și reziduurile alimentare care se adună în cuptor sau pe plită atunci când sunt arse.

Foto: Frepik.com

Experții sugerează că oamenii iau în considerare deschiderea unei ferestre dacă gătitul lor de Crăciun este probabil să producă multă poluare.

Lumânările și tămâia care arde sunt o altă sursă de particule de interior.

Dar cercetătorii concluzionează: „Evenimentele de emisie au fost mai frecvente în timpul meselor, sărbătorilor centrate pe alimente, în weekend și pe timp de iarnă, dovedind cumulativ că gătitul este o sursă dominantă de PM2,5 episodic”.

„Măsurile îmbunătățite de control al sursei, cum ar fi utilizarea hotelor, filtrarea sau ventilația în timpul gătitului oferă oportunități de reducere a expunerii ocupanților la evenimentele episodice de emisie care contribuie cu puțin mai mult de jumătate din PM2,5 generat în interior.”, spun specialiștii potrivit Daily Mail.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te