De ce nu e bine să bei bere pe timp de caniculă? Ce se întâmplă în corpul tău?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.06.2024 - 15:33
De ce nu e bine să bei bere pe timp de caniculă - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ

Dacă ți se face sete atunci când este foarte cald afară și te gândești să bei o bere rece, trebuie să iei în considerare unele lucruri. Nu te-ai fi așteptat la acest lucru.

SHARE

O bere rece ar trebui să-l răcorească pe loc pe cel care o consumă. Însă acest gest nu este tocmai ideal pe timp de caniculă. 

Medicii recomandă la prudență în acest caz. Iată de ce:

De ce nu e bine să bei bere pe timp de caniculă? Ce se întâmplă în corpul tău?

Specialiștii spun că alcoolul ne face mai mult rău decât bine atunci când este caniculă. Acesta (inclusiv berea și vinul) favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

"Cantitățile mici de bere să zicem că nu fac rău. Important e să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere. Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea.

Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat.

Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici", a explicat dr. Diana Cimpoeșu, coordonat UPU SMURD Iași, potrivit Adevărul.ro.

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

De fapt, apa este singurul lichid care hidratează organismul în timpul verii. Berea dă doar senzaţia de saţietate. Specialiștii spun că berea are o acţiune directă asupra hormonului antidiuretic, un hormon care are rolul în organism de a menţine apa. Acest alcool inhibând hormonul antidiuretic, organismul nostru va avea liber la eliminat apa.

De exemplu, cine bea doi litri de bere va elimina, pe lângă băutura consumată, încă 2% din stocul de apă al organismului. Pe lângă deshidratare, mai pot apărea şi alte complicaţii. Medicii spun că excesul de bere este foarte dăunător pentru aparatul cardio-vascular şi creează hipertensiune.

Ce beneficii are consumul de bere?

Berea are însă și beneficii, asupra organismului, atunci cînd este consumată moderat. Este bogată în fibre și ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viaţă sănătos. Specialiştii spun că efectul terapeutic este dat de cumpătare, dar şi de concentraţia alcoolică.

„Berea conţine polifenoli cu proprietăţi antioxidante şi ajută la stimularea circulaţiei sângelui. În plus, datorită ingredientelor sale naturale, este o foarte bună sursă de magneziu şi potasiu, iar prin conţinutul de antioxidanţi şi fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)”, explică  dr. Corina-Aurelia Zugravu, Preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. 

Citește și: De ce unele beri din România au gust diferit de cele din alte țări. Factorii care duc la diferențe

Studii internaţionale arată că un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenţă a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut comparativ cu abstinenţii. Studiile în rândul populaţiei pe subiecţi cu hipertensiune au arătat că un consum de alcool de pâna la 660 ml de bere pe zi poate scădea riscul relativ de BCV cu pâna la 40%.

De asemenea, berea poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, mai spun experții. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te