De ce mint bărbații când sunt întrebați despre numărul partenerilor sexuali

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.07.2018 - 19:10
Foto Gulliver/Getty Images

Cu câte persoane ai făcut sex până acum? Conform unor studii, răspunsul depinde de genul celui întrebat. În trecut, sondajele au confirmat că bărbații au un număr mai mare de parteneri sexuali decât femeile, chiar și în comunitățile mici.

SHARE

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, au încercat să descopere ce determină această „diferență de gen" și au descoperit că, de fapt, bărbații sunt mai predipuși să exagereze, în sondaje, numărul partenerilor și să vină cu o cifră estimativă de-a lungul vieții, decât să se rezume la realitate. 

Dr. Kristin Mitchell, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Sănătate și Bunăstare din cadrul Universității din Glasgow, a susținut într-o declarație pentru Newsweek că raportarea reală a partenerilor sexuali este vitală deoarece îi ajută pe cercetători să colecteze date corecte privind răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, aceasta fiind o problemă cu care cercetătorii se confruntă de o bună perioadă de timp.
„Majoritatea studiilor privind prejudecățile de raportare sunt limitate la studenți, populații cu risc crescut sau sunt efectuate ca «studii de laborator», astfel încât nu reflectă modul în care membrii publicului răspund într-un sondaj legat de «viața reală». În opinia noastră, studiul nostru este prima încercare de a analiza toate tipurile cheie de explicații pentru discrepanța de gen în cadrul aceluiași eșantion mare și reprezentativ", a precizat doctorul.
Pentru a cerceta această „diferență de gen”, echipa din spatele studiului a publicat în revista The Journal of Sex Research, o evaluare a peste 15.000 de răspunsuri venite de la National Survey of Atitudes and Lifestyles (Natsal-3). La sondaj au participat atât bărbați, cât și femei cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani.
Bărbații  au declarat că au avut în jur de 14 parteneri până la acel moment, în timp ce femeile au declarat doar 7. Cercetătorii cred că media ar fi fost crescută de către participanții care și-au supra-apreciat istoria sexuală, iar bărbații sunt mai predispuși să facă asta, decât femeile.
Diferența a devenit chiar mai mică atunci când a fost luat în calcul modul în care participanții și-au calculat numărul partenerilor, lucru posibil din cauza faptului că bărbații erau mai predispuși să pluseze numărul real de parteneri, spun autorii.
Atitudinea față de sex a făcut ca adevărul să fie și mai greu de identificat, din moment ce femeile au fost adesea mai conservatoare în comparație cu bărbații. Spre exemplu, doar 8% dintre femeile care au participat la studiu au fost de acord cu faptul că aventurile de tipul „one night stand” nu sunt ceva greșit, comparativ cu procentul de 18% al bărbaților. 

De asemenea, 65% din femei nu au fost de acord cu sexul în afara căsniciei, spre deosebire de procentul de 57% al bărbaților. 

Ajustarea datelor pentru a face față acestor atitudini a redus, de asemenea, diferența de gen.
Atunci când numerele au fost restrânse în funcție de partenerii sexuali care au nu erau rezidenți în Marea Britanie, rezultatele au semnalat doar o mică diferență pe o perioadă de cinci ani. O altă direcție de cercetare a fost  legată de sexul plătit. Cercetătorii au descoperit că excluderea unor astfel de parteneri a adus o diferență foarte mică în rezultatele dintre bărbați și fe,eo.
Dr. Cynthia Graham, profesor de sănătate sexuală și reproductivă la Universitatea din Southampton, și redactor-șef al revistei Journal of Sex Research, a declarat pentru Newsweek că diferența de gen a lăsat mulți cercetători nedumeriți. „Această lucrare este prima creată pentru a testa mai multe explicații posibile, diferite, pentru acest decalaj, folosind date de la un eșantion reprezentativ mare, de bărbați și femei britanice cu vârste între 16 și 74.” 

Studiul ar putea ajuta cercetătorii în evaluarea numărului de parteneri sexuali pe care participanții la studiu le susțin.
Cu toate acestea, spune ea, există șansa ca unele grupuri să fi fost subreprezentate în eșantion și ar fi important ca rezultatele să fie reproduse și în alte țări. „În cercetările viitoare ne gândim să încurajăm participanții să folosească o strategie de calcul (nu doar o estimare) când vine vorba de numărul partenerilor sexuali”.
Atunci când vine vorba de bărbați care raportează un număr exagerat de parteneri sexuali, spre deosebire de femei, este foarte probabil să fie din cauza unor aspecte ce țin de cercetare. „Atunci când bărbați raportează că au mai mulți parteneri sexuali decât femeile, acest lucru se datorează cel mai probabil aspectelor metodologiei anchetei și raportării greșite din cauza normelor sociale, mai degrabă decât diferențelor reale între femei și bărbați în numărul partenerilor sexuali declarați“, a declarat Graham.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te