De ce clădirea în care se află Ministerul Sănătății, MAI, DSU și IGSU nu este autorizată la incendiu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.01.2024 - 20:53
Ministerul Sănătății Foto: Captură Digi 24 - rol ilustrativ

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat într-o intervenție la un post de radio, că sunt foarte multe spitale care nu au autorizație la incendiu sau au doar autorizație parțială.

SHARE

Într-o astfel de situație este clădirea în care își desfășoară activitatea MAI, MS, DSU, DSU.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a transmis că sunt zeci de spitale care nu sunt autorizate la incendiu. În această situație se află chiar și clădirea unde își desfășoară activitatea MAI, MS, DSU, IGSU. 

DSU a transmis că legea privind apărarea împotriva incendiilor, limitează  exercitarea rolului de autoritate al IGSU/ISU la unitățile structurilor de apărare și securitate națională.

De ce clădirea în care se află Ministerul Sănătății, MAI, DSU și IGSU nu este autorizată la incendiu

Într-o intervenție la un post de radio, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a afirmat că sunt multe spitale care nu au autorizare ISU dar nici clădirea în care își desfășoară activitatea Ministerul Sănătății, dar și Ministerul de Interne, DSU, IGSU nu este autorizată.

”Din cele 279 de spitale care sunt la autoritățile locale sunt autorizate 59. Neautorizate sunt 57. 97 sunt cu autorizare parțială, adică au mai multe clădiri – unele autorizate, altele neautorizate. Și unele care sunt foarte vechi și nu fac obiectul autorizării, pentru că dacă sunt așa de vechi înseamnă că nu pot să întrunească oricum standardele necesare autorizării. 

Funcționează, dar să știți că sunt clădiri vechi. Uitați-vă: clădirea în care ne desfășurăm noi activitatea în Ministerul Sănătății, dar și Ministerul de Interne, DSU, IGSU nu este autorizată. Pentru că este o clădire veche și nu face obiectul autorizării. Acestea sunt realități. 

Citește și: MS: o pătrime dintre unitățile medicale, fără autorizație de securitate la incendiu

Deci chiar cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată. Nu știu dacă are sau nu relevanță, dar trebuie să înțelegem că ce se construiește – clădirile noi, modificările unor clădiri vechi – au nevoie de autorizare”, a spus ministrul Sănătății.

Iar riscul pentru acele clădiriși-l asumă cei care dețin sau conduc acele instituții.

Ce spune DSU

În replică, Departamentul pentru Situații de Urgență care se află în clădrea despre care vorbea Alexandru Rafila a transmis un punct de vedere în care a explicat de ce este posibilă această situație.

”Date fiind  afirmațiile făcute recent în spațiul public, conform cărora clădirea în care își desfășoară activitatea reprezentanții Ministerului Sănătății, dar și ai Ministerul de Interne, DSU, IGSU nu este autorizată din punct de vedere al securității la incendiu, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele :

În ceea ce privește afirmația “Deci chiar cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată.”,  Prevederile art. 49, alin.  (1) și (2) din Legea nr. 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, limitează  exercitarea rolului de autoritate al IGSU/ISU la unitățile structurilor de apărare și securitate națională.

Prevederea este transpusă în HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, act normativ care la art. 2, alin. (1) exceptează construcțiile aparținând MApN, MAI, ANP, ANRSPS, SRI, SIE, STS, SPP de la obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu. Tot HGR 571, la art. 2, alin. (2), stabilește că activitățile privind securitatea la incendiu să se realizeze de către respectivele instituții.

Citește și: EXCLUSIV Ministerul Sănătății a identificat în spitale 7.000 de nereguli la protecția anti incendiu

Mai mult de atât, sediul Ministerului Sănătății se află intr-un corp conex al MAI, o clădire istorică, care nu a suferit modificări sau schimbări de destinație, fapt pentru care, conform legii aflate în vigoare, nu se supune autorizării de securitate la incendiu.

Succint, ca o notă definitorie la cele prezentate, reiterăm că nu poate intra în discuție problematica funcționării fără autorizație a instituțiilor amintite anterior, din motivul conform căruia, obligația de obținere a acestui act de autoritate NU există”, a transmis DSU.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te