De ce a fost condamnată Andreea Cosma la 4 ani de închisoare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.02.2020 - 11:51

Potrivit motivării Înaltei Curți în cazul condamnării Andreei Cosma, aceasta ar fi acționat în mod conștient în autentificarea contractelor de vânzare cumpărare ilegale prin care activul "Ciuperceasca a fost înstrăinat”.

SHARE

Deputatul PSD de Prahova și fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, care a produs consecinte deosebit de grave, în suma de 10.674.784 de lei.

Ceilalți doi inculpați în acest dosar, Danut Cornea - președinte al Consiliului de Administrație al Plopeni Industrial Parc SĂ - și Florin Anghel - președinte al Consiliului Județean Prahova -, au primit și ei pedepse de 4 ani de închisoare.

Decizia în prima instanță a fost data la finalul anului 2018, iar cazul a ajuns pe masa completului de 5 judecători de la Înalta Curte. Motivarea acesteia a fost data publicității la începutul săptămânii. Cazul este denumit de mass-media dosarul "Ciuperceasca". Potrivit Înaltei Curți, Andreea Cosma și-a asumat autentificarea unor acte juridice în acest caz, condiție sine qua non pentru producerea urmării prejudiciabile.

"Inculpata Andreea Cosma a evaluat consecință ce urma a se produce și care era accesibila facil în condițiile în care la biroul sau notarial, sub semnătură să, a fost dezmembrat activul Ciuperceasca și au fost încheiate toate cele 9 contracte de vânzare-cumpărare, însumând cca 91% din suprafață parcului industrial.

Ignorarea repetata de către notarul public a dispozițiilor legale ce țin de legalitatea actelor autentificate și în favoarea aceluiași solicitant demonstrează intenția, că forma a vinovăției penale și ajutorul calificat la comiterea faptei", explica Înalta Curte, potrivit Ziare.com.

În acest caz, Florin Anghel este acuzat că în calitate de sef al CJ Prahova l-a împuternicit pe Danut Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deținut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fosta unitate militara cu o suprafață de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării.

Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fară să fi fost evaluate, fară desfășurarea unei licitații publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacțiilor fară să fie împuternicit de Adunarea Generala a Acționarilor mandatata special de Consiliul Județean Prahova, fară viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operațiunea economica de la controlul de legalitate și regularitate și în baza unei procuri emise cu depășirea competentelor și cu încălcarea dispozițiilor legale.

Anchetatorii au stabilit că, în urma încheierii celor noua contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferență intre valoarea de preluare a bunurilor vândute și prețul vânzării.

Conform anchetatorilor, Andreea Cosma, în calitate de notar, "a acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SĂ a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul Ciuperceasca, fară respectarea dispozițiilor legale în vigoare privind achizițiile publice și fară a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare Valori de piață-etalon minim informativ practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te