Danileț, exclus pentru karate, judecătoarea Adriana Stoicescu se bucură. Ea poate să atace oricând

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.12.2021 - 19:05
Danileț, exclus pentru karate, judecătoarea Adriana Stoicescu se bucură. Ea poate să atace oricând Foto: Facebook

Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură pentru două clipuri în care face karate și tunde un gard. Judecătoarea Adriana Stoicescu atacă periodic pe cine vrea, chiar și colegi sau politicieni, iar Inspecția Judiciară nu vede nimic în neregulă.

SHARE

Două asociații ale magistraților i-au solicitat, în primăvară, demisia de onoare lui Lucian Netejoru de la conducerea Inspecției Judiciare, acuzându-l de dublu standard în evaluarea conduitei magistraților. 

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

Solicitarea venea în contextul în care Netejoru dispusese începerea cercetării disciplinare a unui judecător pentru opiniile pe care acesta le transmisese într-un grup privat de Facebook.

Citește și: Vali Nebunu, după arestarea lui Mircea Nebunu în Italia, către Bebino: În trei secunde te scurtăm

Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului procurorilor (AMASP) şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie (AIJ) au trecut atunci în revistă ieșirile publice ale judecătoarelor Adriana Stoicescu, Adina Daria Lupea, Gabriela Baltag, Lăcrimoara Axinte, Mădălina Afrăsinie, care și-au exprimat opiniile public pe Facebook despre ministrul Justiției, președintele României, ”postaci” sau George Soroș.

Citește și: Clanul Sadoveanu organizează tombole cu mașini de lux

Cele două asociații au dat exemple de situații în care judecători ”agreați” de Inspecția Judiciară și-au exprimat public opinii cu privire la diferite situații, dar care nu s-au soldat cu vreo cercetare disciplinară.

La opt luni după acest demers, judecătorul Cristi Danileț este exclus din magistratură pentru două clipuri postate pe TikTok în care face karate și tunde un gard.

Citește și: De ce testele de salivă ies în număr mare fals pozitive. Explicațiile INSP pentru Newsweek

Judecătoarea Adriana Stoicescu: "USR își salvează judecătorul"

În paralel, judecătoarea Adriana Stoicescu, fost președinte al Tribunalului Timiș, atacă pe cine vrea, inclusiv alte puteri ale statului, fără nicio problemă.

Acum ea se bucură că Danileț a fost exclus din magistratură și scrie pe Facebook că "USR își salvează judecătorul", apoi preia o postare a judecătoarei Sonia Deaconescu referitoare la Danileț.

Unul dintre comentatori o întreabă pe Adriana Stoicescu: "Deci, dacă ești procuror/judecător, nu ai voie să te filmezi în timpul liber cum tăi iarbă sau cum te relaxezi în apă? Să înțeleg că dacă Președintele țării postează un filmuleț, jucând golf, în timpul lui liber, va fi demis? Hmm. Ce facem de fapt aici?"

Adriana Stoicescu nu a răspuns acestei întrebări, spunându-i celui care scrisese să mai citească o dată postarea. 

O postare controversată a Adriane Stoicescu este cea în care a calificat în termeni jignitori şi discriminatorii membrii comunităţii LGBTQ după ce  primarul Timişoarei Dominic Fritz alocase 50.000 de lei pentru un festival Pride în oraş.

„O mână de imberbi, cărora nu le creşte barba şi care nu se hotărăsc dacă să poarte sau nu sutien, a pus mâna pe planetă. În numele unei libertăţi prost înţelese suntem chemaţi să înţepenim în poziţie de drepţi în faţa unor specimene care, dacă trăiau în preistorie, ar fi fost micul dejun al unui animal mai pricăjit”, a scris judecătoarea pe Facebook, la 6 august. 

Chiar judecătorul Cristi Danileț a comentat la acea postare:

„Acest limbaj profund academic, ce denota o adâncă grijă pentru aproapele, aparţine unui apărător al drepturilor omului. După cum se vede, apară drepturile şi în timpul liber, ceea ce mă face aproape invidios: un astfel de individ nu va fi niciodată urmărit de Inspecţia Judiciară pentru dragostea pe care o manifestă, ci va fi lăsat să zburde nestingherit în spaţiul cosmic şi chiar în cel online. Aşa de liber aş vrea şi eu, însă nu am limbajul metaforic atât de dezvoltat”

Judecătoarea Stoicescu i-a dat replica lui Danileţ: „Îi mulţumesc domnului judecător Vasilică Danileţ pentru comentariu, precum şi fanilor domniei sale. Aceste cuvinte “ ne doare”. Îl anunţ să stea liniştit, sunt cercetată din plin pentru postări. Îmi cer iertare că nu sunt în stare să fac politică, să cotrobăi prin arhive, să tund iarba şi să mă bat. Mulţumesc pentru apelativul “individ”, dar sunt individă. Îmi iau angajamentul ca, dupa pensie, să devin fan activ al tururor celor pe care mi-i indică domnia sa. În acelaşi timp mă autodenunţ pentru încălcarea drepturilor omului. Solicit pedeapsa capitală. Este unicul drept la replica, vă asigur!”

În mai, judecătoarea Adriana Stoicescu i s-a adresat pe Facebook ministrului Justiţiei Stelian Ion: „Plecaţi acasă, domnule Stelian Ion, pseudoministrul injustiţiei! Judecătorii nu sunt preşul dumneavoastră!”

Judecătoarea care anunța că interzice masca în sala de judecată se pregătește de pensie

Judecătoarea Adina Daria Lupea, care anunța în iulie, că în sala ei de judecată, din septembrie masca medicală nu mai e obligatorie și că oricum, ea n-a purtat niciodată mască. Înainte de acest anunț, în aprilie, Judecătoarea Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, criticase dur măsurile luate de Guvern şi de autorităţile UE în contextul pandemiei, în schimb, laudase ţări precum Rusia.

Judecătoarea a fost amendată în aprilie 2020 cu suma de 7.000 de lei, în urma unui scandal provocat în bloc, după ce s-a certat cu concubinul. Magistratul a contestat procesul verbal la Judecătoria Albă Iulia și nu la instanța din Cluj. Judecătoarea a cerut anularea în întregime a procesului verbal de sancționare, dar instanța de fond nu a fost de acord.

La 1 februarie 2021, Judecătoria Alba Iulia a menținut amendă pentru tulburarea locatarilor la 1.000 de lei și a micșorat sancțiunea pentru refuz de legitimare, de la 6.000 de lei, la 3.000 de lei. Hotărârea poate fi contestată cu apel.

În procesul verbal întocmit de agentul de poliție care s-a prezentat la fața locului în urmă sesizării unor vecini se precizează că „în timp ce se află în apartamentul (…) cu concubinul ei, a tulburat fără drept liniștea locatarilor din imobilul respectiv prin strigăte și larmă”.

Se mai susține că, după ce a deschis ușa, judecătoarea a avut un comportament necorespunzător față de organele de poliție, „refuzând să se legitimeze decât după mai multe solicitări și totodată ne-a împiedicat să îl legitimăm și pe concubinul ei, acest aspect fiind surprins pe body-cam-ul purtat”.

Lupea este verificată de Inspecția Judiciară (IJ) pentru posibilă încălcare a Codului deontologic al magistraților, după ce într-o postare pe Facebook a comentat clasarea primită de judecătoarea Mădălina Afrasinie din  partea IJ, criticându-l pe șeful CSM Bogdan Mateescu, despre care a precizat că s-a transformat într-un pârâcios de colegi având în vedere sesizările în serie făcute de Mateescu la Inspecția Judiciară.

Cine e judecătoarea Adriana Stoicescu 

Potrivit unor surse din magistratură, judecătoarea era o susținătoare a DNA până când a fost vizată chiar ea de un dosar al DNA Timișoara. Judecătoarea ar fi scăpat din lipsă de probe, dar polițistul Nicu Fiat Mihăiţoaia de la DIICOT, cu care judecătoarea ar fi fost în relații apropiate, a fost condamnat la 6 ani de detenție efectivă pentru luare de mită și trafic de influență chiar la judecătoarea Adriana Stoicescu. Cazul a fost instrumentat de procurorul DNA Codrin Gavra, actual adjunct al șefului DNA.

Polițistul Nicu Fiat Mihăițoaia i-a acuzat pe procurorii DNA că i-ar fi cerut ca, pentru uşurarea situaţiei sale, să formuleze denunţuri împotriva procurorului DIICOT Mihai Şandor şi împotriva preşedintelui Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, și să le organizeze acestora flagrante.

În urma acuzațiilor polițistului, preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, a sesizat Inspecţia Judiciară, care a făcut o verificare la DNA Timişoara. Inspecţia Judiciară a clasat însă cazul, arătând că nu sunt probe care să susţină afirmaţiile polițistului Mihăiţoaia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te