În ziua de 16 Ianuarie 2024 la ora 04:15:36 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 92.7km, potrivit datelor furnizate de INCDFP.
Cutremur în România, marți dimineață. E al patrulea seism în doar 24 de ore. Ce magnitudine a avut?
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 49km V de Focsani, 52km NV de Buzau, 68km SE de Sfantu-Gheorghe, 75km E de Brasov, 83km NE de Ploiesti.
În cursul zilei de ieri, 15 ianuria s-au produs 3 cutremure, cel mai mare având magnitudinea de 4.3 ml la adâncimea de 72.8km.
Cea mai puternică mişcare tectonică din ultimii ani ân România a fost înregistrat în 2023 și a avut magnitudinea de 5,7. Acel seism avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Câte de (ne)pregătiți suntem de un cutremur mare?
România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți. În primă instanţă, înainte de orice consolidare, se va face evaluarea vizuală, conform legii.
Primul termen de inițiere a programului de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, de către autorități, este luna aceasta, potrivit Legii 426/2023.
Ce este această evaluare vizuală rapidă? Se identifică construcțiile slabe și, astfel, necesitatea consolidării imobilelorcele mai afectate structural, vizibile ca fiind cele mai mari pericole pentru societate, la un cutremur de pământ.
Acest tip de analiză a structurii construcțiilor se va face conform unui calendar, stabilit în funcție de regimul de proprietate al clădirilor.
O verificare "ochiometrică"
Între 1 ianuarie 2024 şi 1 noiembrie 2024, vor fi evaluate vizual construcțiile care sunt instituții de învățământ, spitale, policlinici sau dispensare policlinice, precum şi clădirile de interes și utilitate publică, aflate în patrimoniul instituțiilor publice.
Activitatea de evaluare vizuală rapidă pentru ambele tipuri de construcții va trebui finalizată până la 1 noiembrie anul acesta.
De la 1 ianuarie 2025, în următorul an şi jumătate, adică până la 1 iunie 2026, toți primarii din țară vor fi obligați să facă aceeaşi evaluare vizuală.
Din 1978, după cutremurul din 4 martie 1977, imobilele din România au fost construite la alte standarde seismice şi teoretic sunt mai solide.
Dar există şi unele blocuri care arată ca noi, fiind refăcute, din punctul de vedere al izolaţiei termice, însă în realitate au diferite deficienţe structurale.
Cum trebuie să reacționăm în caz de cutremur
În contextul acestor evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență oferă sfaturi privind comportamentul adecvat în caz de cutremur:
Citește și: Cutremur în România, luni dimineața. S-a resimțit în mai multe orașe. Ce magnitudine a avut?
- Cutremurele au o declanșare bruscă și o durată de acțiune scurtă (20-90 de secunde), iar populația trebuie să rămână calma și să nu intre în panică.
- În timpul unui cutremur, scările sunt foarte sensibile la mișcările diferențiate ale etajelor, iar deplasarea pe scări sub efectul oscilațiilor seismice este periculoasă și deloc recomandată.
- Populația este sfătuită să rămână în locuințe, departe de ferestrele care se pot sparge, să se adăpostească sub o grindă sau un toc de ușă solid, sau sub un birou sau masă rezistentă care să ofere protecție împotriva căderii obiectelor mobile și a altor pericole din locuință.
- În lipsa acestor opțiuni, oamenii se pot proteja stând la podea lângă un perete solid cu grindă de rezistență, pe genunchi și coate, cu fața în jos, și cu palmele împreunate pentru a-și proteja capul, ceafa sau sub tocul ușii.
- În cazul unui cutremur puternic, oamenii sunt sfătuiți să nu alerge spre stradă, ci să se deplaseze calm spre locuri deschise și să încerce să își calmeze familia și persoanele aflate în panică, în special copiii.