Curtea Supremă a decis: Liviu Dragnea rămâne în închisoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.01.2020 - 13:16
Liviu Dragnea, la Instanța Supremă

După ce a amânat o săptămână decizia în cazul recursului în casație făcut de Liviu Dragnea, fostul lider al PSD condamnat în 27 mai 2019 la 3 ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman, Înalta Curte a anunțat că se pronunță asăzi în acest caz.

SHARE

UPDATE: Curtea Supremă a hotărât, marți, că fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, va rămâne în închisoare, magistrații catalogând ca nefondat recurs în casație făcut de acesta, prin care a cerut instanței să fie eliberat din penitenciar. În plus, cei cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, care au judecat cererea lui Dragnea, au mai hotărât ca acesta să plătească 200 de lei cheltuieli judiciare. Decizia judecătorilor este definitivă. 

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimatele inculpate, în sumă de câte 627 lei, precum ?i onorariul par?ial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat, în sumă de 157 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în ședință publică, astăzi, 21 ianuarie 2020”, se arată în minuta deciziei instanței. 

Știre inițială:

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă, care urmează să dea un verdict în acest dosar deschis de Liviu Dragnea, este format din magistrații Marinela Cobzariu, Alina Ilie, Hermina Iancu, Marius Foitoș și Lavinia Lefterache. Aceștia și-au motivat, în urmă cu o săptămână, amânarea pronunțării prin faptul că mai au nevoie de timp pentru a lua o hotărâre.

Așa cum prevede legea, judecătorii pot admite recursul în anulare făcut de Liviu Dragnea,  să dispună rejudecarea în apel sau să respngă solicitarea fostului președinte al PSD, menținând condamnarea definitivă în acest caz, din 27 mai anul trecut.

Până la pronunțarea instanței, pe Facebook a fost anunțat un eveniment de susținere a lui Liviu Dragnea:

„Marți 21.01 ora 10 mergem să-l susținem pe Dragnea în fata la ÎCCJ! Cine vine sa scrie prezent!! Înalta Curte a amânat sentința pentru 21 ianuarie. Recursul în anulare este o cale extraordinară de atac introdusă de fostul lider al PSD, prin care acesta încearcă să obţină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare! Dragnea a fost executat politic!”, transmit organizatorii acestui eveniment.

La termenul de acum o săptămână, Liviu Drafgnea a declarant, în fața instanței: „La două lucruri vreau să mă refer. În primul rând, la un neadevăr – afirmația DNA că eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, că lucrau la DGASPC dar de fapt veneau la partid, un neadevăr ca multe altele folosite de acest parchet. Nu am inițiat și nu aș fi susținut acest recurs în casație dacă aș fi vinovat, dar am căutat încălcări ale deciziilor CCR. Eu cred cu tărie că sunt complet nevinovat și stau de opt luni nevinovat în Penitenciarul Rahova.

De aceea nu am plătit prejudiciul, pentru că nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o. Rămâne la aprecierea dvs. dacă voi sta în continuare nevinovat la închisoare sau dacă veți dispune eliberarea”.

În același timp, avocatul lui Dragnea le-a spus judecătorilor că clientul său trebuie să iasă din închisoare pentru că acesta a fost condamnat pentru o faptă care nu există în legislația penală, invocând redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu (fostul președinte al Camerei Deputaților a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu), în urma unor decizii ale CCR.

În afară de Dragnea, și ceilalți inculpați din dosarul „Bombonica”, în care a fost condamnat ex-liderul PSD, cer instanței admiterea recursului în casație, mergând pe același scenariu al avocaților lui Dragnea. De cealaltă parte, procurorii anticorupție au solicitat magistraților Înaltei Curți respongerea acestei căi extraordinare de atac.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te