Curtea Internațională de Justiție amenință cu amenzi drastice pentru statele care nu combat poluarea

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.07.2025 - 07:50
Foto: Curtea Internațională de Justiție vrea să combată poluarea prin măsuri drastice Sursa: Getty Images
Foto: Curtea Internațională de Justiție vrea să combată poluarea prin măsuri drastice Sursa: Getty Images

Curtea Internaţională de Justiţie a avertizat că statele bogate trebuie să respecte angajamentele privind reducerea poluării, altfel riscă să plătească despăgubiri ţărilor grav afectate de schimbările climatice.

SHARE

Statele care îşi încalcă obligaţiile lor climatice comit un act „ilicit” şi ar putea fi obligate să plătească despăgubiri ţărilor cele mai afectate, a conchis miercuri Curtea Internaţională de Justiţie într-un aviz consultativ fără precedent, calificat de mulţi experţi drept „istoric”, deoarece este destinat să influenţeze jurisprudenţa mondială.

Cea mai înaltă instanţă a ONU, cu sediul la Haga, stabileşte în unanimitate prin acest aviz, solicitat iniţial de studenţi din arhipelagul Vanuatu, o interpretare juridică a dreptului internaţional, pe care legislatorii, avocaţii şi judecătorii din întreaga lume o pot invoca acum pentru a modifica legile sau pentru a acţiona în justiţie statele pentru inacţiunea lor în domeniul climatic, explică AFP.

Curtea Internațională de Justiție amenință cu amenzi drastice pentru statele care nu combat poluarea

Degradarea climei, cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră, este o „ameninţare urgentă şi existenţială”, a declarat judecătorul Yuji Iwasawa, preşedintele Curţii, într-un discurs de două ore.

Citește și: Două orașe din România extrem de poluate! Aerul este de nerespirat

„Este o preocupare la scară planetară care ameninţă toate formele de viaţă. Curtea emite acest aviz în speranţa că opiniile sale vor permite dreptului să inspire şi să orienteze acţiunile sociale şi politice pentru a rezolva actuala criză climatică”, a adăugat el.

Este al cincilea aviz unanim al CIJ în opt decenii

Curtea a respins ideea susţinută de marile ţări emitente de gaze cu efect de seră, potrivit căreia tratatele climatice existente – şi în special procesul de negociere prin reuniunile COP anuale – sunt suficiente. Statele au „obligaţii stricte de a proteja sistemul climatic”, a argumentat CIJ. În acord cu ţările insulare mici, curtea a confirmat: clima trebuie „protejată pentru generaţiile prezente şi viitoare”.

Marile ţări poluatoare refuzau categoric să recunoască legal drepturile persoanelor care nu s-au născut încă.

Citește și: Guvernul reintroduce taxa de poluare pe mașini. Care români vor plăti sute € ca să circule pe șosea?

Conform Curţii, cea mai importantă parte a avizului, şi cea care va stârni cea mai mare rezistenţă din partea ţărilor bogate, decurge din aceste obligaţii: compensaţiile datorate ţărilor devastate de schimbările climatice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te