New York Times despre cum să petreci 36 de ore în București

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.11.2018 - 16:22
Bucureștiul văzut de New York Times

Jurnalista Sussane Fowler de la cotidianul american New York Times și-a petrecut 36 de ore în București. Aceasta a postat pe site-ul publicației impresia completă pe care i-a lăsat-o capitala României.

SHARE

 „Revenindu-şi după decenii de represiune, Capitala României este plină de cafenele în stil italienesc, muzee, parcuri şi restaurante care celebrează bucătăria bogată a ţării“, îşi începe Susanne Fowler articolul publicat pe nytimes.com. Jurnalista, care a fost editor coordonator al redacţiilor New York Times din Londra şi Paris în perioada 2006-2017, subliniază preţurile mici comparativ cu ale altor ţări din Europa şi aminteşte de lupta anti-corupţie şi istoria sumbră”, notează Susanne Fowler în articolul intitulat chiar așa „36 de ore în București”.
„Bucureştiul e ca pătrunjelul, mi-a spus cândva un român, fie îl iubeşti, fie îl urăşti. Dar sunt multe lucruri de iubit la acest oraş care îţi oferă un gust al Europei mai puţin costisitor. Luptând cu acuzaţiile de corupţie guvernamentală şi străduindu-se să scape de istoria sumbră, actuala Capitală este uşor imperfectă, dar oferă o bogată cultură etnică, o scenă artistică şi artizanală vibrantă, parcuri frumoase şi o viaţă de noapte în plină expansiune“, notează jurnalista. 

 Susanne Fowler povesteşte că primele ore le-a alocat unui tur ghidat prin „opulenta vilă a lui Ceauşescu“, Palatul Primăverii. „M-am plimbat prin vila în care şeful statului Nicolae Ceauşescu şi soţia lui, Elena, au trăit în lux din 1965 şi până în 1989, când au fost executaţi, după decenii de represiune socială, politică şi economică. Există o scară mare din marmură, un bar sclipitor, o sală de cinema privată (ghidul nostru ne-a dezvăluit că îi plăcea să se uite la seria «Kojak», iar actorul american John Wayne era preferatul lui) şi un dressing uriaş. Te uiţi la mozaicurile generoase care înconjoară piscina interioară şi apoi îţi aminteşte de populaţia care se lupta să supravieţuiască la cozile pentru alimente şi combustibil“, scrie jurnalista de la NY Times.
Aceasta apreciază rapiditatea metroului, dar şi prețul unei călătorii, pe care îl consideră ieftin. A dat o tură prin Piaţa Obor şi a gustat celebrii mici. „Am sărit în metroul rapid şi deloc scump spre Obor, unde am făcut o plimbare prin piaţa de fructe şi legume. Apoi m-am aşezat la un picnic la Terasa Obor pentru o porţie de mici, pâine şi muştar picant“. 

Jurnalista s-a declarat impresionată de Grădina Cişmigiu, pe care o recomandă tuturor turiştilor pentru aleile frumoase, podurile pitoreşti, busturile scriitorilor români şi monumentul de granit în onoarea soldaţilor americani care au murit în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Fowler s-a mai plimbat prin Grădina Icoanei şi a vizitat Muzeul Satului din Parcul Herăstrău şi Muzeul Ţăranului Român.
Despre Ateneul Român spune că este o structură neoclasică uimitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te