Godină, reacții adverse după vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca: frisoane și dureri articulare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.02.2021 - 18:54
Polițistul Marian Godină s-a vaccinat anti-COVID. Sursă imagine: Facebook
Adeverința de vaccinare a lui Marian Godină, publicată pe Facebook de acesta.

Polițistul Marian Godină, care s-a vaccinat împotriva coronavirusului cu serul AstraZeneca, a povestit, pe contul său de Facebook, ce reacții adverse a simțit după imunizare.

SHARE

„Aseară m-am băgat în pat, bucuros că nu am niciun simptom după vaccinul pe care îl făcusem dimineață.

Citește și

EXCLUSIV Ce spune poliția americană despre recompensa pentru ucigașul lui Aly Sadoveanu

Chiar înainte să ațipesc, am simțit că mi se face frig. Dar frig. Atât de frig că mi-am luat o bluză groasă și tot tremuram sub plapumă. Capul mă durea și el destul de tare, mușchii și articulațiile la fel. Până pe la 5 nu am reușit să dorm, iar de la 5 la 8 am dormit în reprize pentru că am schimbat vreo patru tricouri.

Acum mă mai doare puțin capul, umărul cu vaccinul și cred că mai am puțină febră”, a scris Marian Godină, pe Facebook, joi dimineață.

Godină s-a imunizat cu vaccinul AstraZeneca, serul anti-COVID despre care oamenii raportează cele mai multe reacții adverse. De la debutul campaniei de imunizare cu AstraZeneca, în 15 februarie, s-au vaccinat 91.154 de persoane, iar reacții adverse generale și de tip local (durere la locul înțepăturii) au raportat 1.041. Tot la AstraZeneca s-a înregistrat și o reacție de tip șoc anafilactic; femeia de 46 de ani a fost transportată la spital, iar acum este în stare bună. 

Citește și: Mărturii după vaccinarea cu AstraZeneca: ce reacții adverse raportează românii care s-au imunizat

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a admis că sunt mai multe reacții adverse raportate la imunizarea cu AstraZeneca, explicabile prin modul în care a fost elaborat acest tip de vaccin. Valeriu Gheorghiță a explicat că, la doza a doua, reacțiile adverse vor fi mai puține. 

„Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres. 

Citește și: Ce înseamnă eficacitatea unui vaccin și ce protecție oferă AstraZeneca în fața COVID

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te