luni 22 decembrie
EUR 5.0881 USD 4.3364
Abonează-te
Newsweek România

Cum să-ți dai seama dacă carnea tocată este diluată cu apă în magazin. Mai este sigură carnea pentru consum?

Data publicării: 22.12.2025 • 19:15
Cum să-ți dai seama dacă carnea tocată este diluată cu apă în magazin. Mai este sigură carnea pentru consum? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să-ți dai seama dacă carnea tocată este diluată cu apă în magazin. Mai este sigură carnea pentru consum? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Carne tocata - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Carne tocata - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Tot mai mulți consumatori se întreabă dacă carnea tocată din magazine este diluată cu apă. Specialiștii explică la ce semne trebuie să fim atenți și dacă produsul rămâne sigur pentru consum.

Carnea tocată este baza multor preparate de casă: șnițele, găluște, sarmale, sosuri etc. Prin urmare, calitatea acesteia este crucială nu numai pentru gust, ci și pentru siguranța preparatului. Din păcate, producătorii fără scrupule adaugă adesea apă la carnea tocată pentru a crește greutatea produsului.

Cu toate acestea, experții în siguranța alimentară au identificat câteva semne cheie care vă pot ajuta să identificați excesul de umiditate dintr-un produs chiar și în magazin.

Citește și: Prețul acestor tipuri de carne a crescut dramatic – devin încetul cu încetul un lux

Cum să-ți dai seama dacă carnea tocată este diluată cu apă în magazin. Mai este sigură carnea pentru consum?

Carne tocata - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Carne tocata - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
  1. Umiditate excesivă în tavă. Primul semn este prezența lichidului în partea de jos a ambalajului. Carnea tocată de calitate superioară poate fi ușor umedă, dar dacă se vede o baltă în tavă sau carnea plutește literalmente, aceasta indică adăugarea de apă sau decongelarea și recongelarea.

  2. Consistență nefirească. Carnea tocată diluată cu apă va fi prea moale, pasată și lipsită de o structură distinctă a fibrelor. Carnea tocată de înaltă calitate își păstrează forma chiar și atunci când este crudă și nu seamănă cu un amestec pastos.

  3. Culoare fără nuanțe naturale. Carnea tocată naturală are o culoare uniformă roz sau roșie și un ușor luciu mat. Dacă carnea tocată este prea palidă, cenușie sau are un luciu apos, acest lucru se poate datora excesului de umiditate.

  4. Comportament la presare. În magazin, puteți apăsa ușor pe ambalaj, atâta timp cât nu îi deteriorați integritatea. Semne că s-a adăugat apă: carnea tocată se întinde rapid, nu își revine la forma inițială după presare, iar lichidul se mișcă vizibil în interiorul recipientului. Un produs de înaltă calitate va fi ferm și își va păstra forma.

  5. Ingredientele sunt pe etichetă. Citiți întotdeauna eticheta. Dacă lista ingredientelor include apă, umectanți sau stabilizatori proteici, aceasta este o indicație clară că produsul a fost diluat. Carnea tocată bună ar trebui să conțină doar carne, uneori sare și condimente, scrie Tsn.ua

Citește și: Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?

Mai multe articole din secțiunea Actualitate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră