Cum ar putea Cherecheș rămâne în Germania. Condițiile dure impuse de nemți pentru extrădare

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.11.2023 - 18:45
Cătălin Cherecheș ar putea sta mai mult în Germania Foto: Facebook/ Cătălin Cherecheș - rol ilustrativ

Cătălin Cherecheș așteaptă ca autoritățile din Germania să decidă extrădarea sa către România. Se pare că nu va fi atât de simplu. El a fost prins, marți seara, la Augsburg, în timp ce încerca să fugă.

SHARE

Un tribunal din Germania va decide dacă primarul de la Baia Mare va fi extrădat. El a fost prins marți seara, la Augsburg, în timp ce încerca să fugă. Se pare că nu va fi atât de simplu să fie adus în România.

După prinderea sa, o imagine în care apare Cătălin Cherecheș cu sânge pe față, a apărut în spațiul public.

Ministrul Cătălin Predoiu a explicat de la ce ar putea fi acea rană.

Când ar putea fi adus Cătălin Cherecheș în țară

Conform presei din Augsburg, Cătălin Cherecheș a fost arestat în jurul orei 18:30.Pentru el, Augsburg a fost ultima oprire”, scriu jurnaliștii germani.

”La 27.11.2023, Parchetul din München a luat cunoștință de faptul că persoana condamnată se afla în zona München. Prin urmare, Parchetul din München a inițiat măsuri de observare și supraveghere a telecomunicațiilor, care au determinat locul unde se află persoana respectivă, încă din 28.11.2023 și au făcut posibilă arestarea în jurul orei 18:30 la Augsburg.

Persoana condamnată va fi adusă astăzi în fața judecătorului de instrucție competent al Tribunalului Districtual Augsburg. Ulterior, Parchetul din München va obține o decizie privind extrădarea persoanei urmărite de la Tribunalul Regional Superior din München competent.

Citește și: Greșeala care a dus la localizarea lui Cherecheș, în Germania. Ce făcea când l-au prins polițiștii

Durata procedurii de extrădare nu poate fi încă evaluată. Acest lucru depinde, de asemenea, în mare măsură, de acordul persoanei urmărite cu așa-numita extrădare simplificată”, a transmis sursa citată.

Se pare, însă, că nu va fi așa simplu să fie adus în țară Cătălin Cherecheș.

Atunci când extrădează infractori în România, instanțele germane trebuie să examineze cu atenție posibilele condiții inumane din închisorile de acolo.

În cazul informațiilor incomplete sau contradictorii din partea autorităților române cu privire la situația din centrul de detenție, instanța însăși trebuie să evalueze dacă plasamentul este rezonabil, a decis Curtea Constituțională Federală din Karlsruhe prin hotărârea AZ: 2 BvR 908/21, publicată marți, 7 septembrie.

 
Întrebat când ar putea fi adus în ţara Cătălin Cherecheş, Cătălin Predoiu a răspuns, într-o conferință de presă: “Sunt proceduri care se fac, acum nu vreau să mă hazardez în această direcţie. Nu mă pronunţ pentru că sunt mai multe instituţii care sunt implicate în această procedură, inclusiv străine, şi nu vreau să mă pronunţ asupra lor”.

Cazul de la care autoritățile germane au decis să verifice mai întîi regimul de detenție înainte să-i extrădeze pe infractorii români a vizat un român arestat în Germania pe baza unui mandat european de arestare. Bărbatul fusese condamnat de un tribunal din România (Tribunalul din Urziceni) la un an și patru luni de închisoare pentru conducere fără permis și pentru conducerea unei mașini neînmatriculate.

Citește și: Cherecheș are „ținta pe spate”. Alina Gorghiu: „Legea împotriva fugarilor i se va aplica și lui”

Pentru a decide extrădarea, procurorul a solicitat autorităților române informații despre condițiile de detenție locale.

Acestea au spus că bărbatul urma să fie închis într-un spațiu de 2,2 metri pătrați, cu pat și mobilier, în Penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța, fără însă a menționa dacă este vorba sau nu de o celulă la comun. În timpul zilei, însă, putea să-și părăsească celula.

Extrădarea a fost suspendată ca urmare a procedurilor inițiate de român la Curtea Europeană de Justiție, acesta plângându-se că în România condițiile de detenție sunt inumane, scrie ziarulromanesc.de

Cum s-a lovit, de fapt, Cătălin Cherecheș. Presa germană: ”Pentru el, Augsburg a fost ultima oprire”

Cătălin Cherecheș este în custodia autorităților germane în acest moment, el fiind prins marți seara, când ar fi încercat să fugă, ajutat de o altă rudă. El a ieșit ilegal din România, înainte ca instanța să pronunțe condamnarea, cu documentele unui văr de-al său. 

Foto: Sindicatul Europol

În spațiul public a apărut o poză a primarului în care se vede că are sânge pe față.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a explicat de unde ar putea fi o eventuală rănire. 

”Conform informaţiilor preliminare pare că a fost o vătămare în cursul încercării de a scăpa de legitimare, practic o lovire în timpul fugii, nu neapărat de către poliţişti. Nu ştim exact în acest moment.

Am văzut poza, sunt informaţii care urmează să parvină de la poliţiştii germani. Conform informaţiilor preliminare pare că a fost o vătămare în cursul încercării de a scăpa de legitimare, practic o lovire în timpul fugii, nu neapărat de către poliţişti.

Nu ştim exact în acest moment, nu vreau să comentez, dar vom afla informaţii, vor fi date publicităţii de către poliţie. 

Dacă omul a fugit, s-o fi lovit în această fugă, nu ştiu exact, vom vedea.

Citeşte şi: Primarul Cherecheș a cărat 1.500.000 € într-un seif din Germania, în tranșe de sub 10.000€

Nu ştiu ce vină au poliţiştii sau dacă apar astfel de leziuni în timpul unei reţineri în care se opune rezistenţă. De principiu vorbesc, nu sugerez nimic în acest caz. Nu ştim în acest moment”, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 

Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv, vineri, la 5 ani de închisoare, şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, Germania.

Cu toate acestea, ministrul Cătălin Predoiu, spune că România are printre cele mai sigure frontiere din UE.

„Evaluarea performanțelor unei frontiere se face în ceea ce privește trendurile mari, privind migrația ilegală, fluxuri mari de migranți, transporturi mari. Din această perspectivă, o spun cu toată responsabilitate, e un lucru pe care îl recunosc și colegii noștri, miniștri din alte țări, România este o țară cu performanțe dacă nu de top 3, de top 5 la protecția frontierelor, în Europa, cel puțin.

El a precizat că acest caz, deși persoana are notorietate, este un caz izolat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te