Conform ordonanței de urgență 84/2024, șoferii pot fi evaluați psihologic și după obținerea permisului de conducere, dacă medicii, indiferent de specializare, identifică simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule.
Cum pot șoferii români să rămână fără carnet, după o vizită la medic? Vor fi trimiși la psiholog
Medicii care observă la un pacient simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule sunt obligați să emită bilet de trimitere pentru respectivul pacient către o unitate psihologică autorizată.
În cazul în care șoferii sunt considerați inapți psihologic, aceștia vor trebui să predea permisul de conducere.
Citește și: Ce mașini circulă prin București. Zeci de amenzi date pentru defecțiuni tehnice
„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o unitate psihologică autorizată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere potrivit alin. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice”, se arată în ordonanță.
După evaluare, psihologul are o zi lucrătoare la dispoziție să anunțe Poliția rutieră, medicul care a identificat simptomele și șoferul respectiv de rezultatul evaluării, prin care pacientul e declarat inapt pentru a conduce.
Citește și: Veste bună pentru șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile de circulație din 1 iulie? Care e cea mai mare?
Dacă șoferul e declarat inapt psihologic, poliția îi va retrage permisul de conducere. Rezultatul evaluării poate fi contestat în termen de 30 de zile.
Dacă șoferul este declarat apt pentru a conduce, psihologul comunică rezultatul evaluării către medic, în termen de 15 zile de la constatare.
Medicul care a constatat simptomele este obligat să anunțe poliția, în cazul în care psihologul nu îi transmite rezultatul evaluării, în termen de 30 de zile.
Citește și Amenzi usturătoare pentru șoferii care conduc în aceste condiții. Ce nu au voie să poarte?
Permisul de conducere retras se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data comunicării măsurii retragerii, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.
În cazul în care psihologii nu comunică poliției rezultatul evaluării prin care șoferul este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, aceștia vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.485 lei și 3.300 de lei (între 9 și 20 de puncte amendă).