Pig Butchering (măcelărirea porcilor) a luat amploare în întreaga lume. Oameni de bună credință cad în plasa infractorilor și ajung să își piardă tot ce au strâns o viață întreagă.
Strategia nu este necunoscută și, cu toate acestea, mulți cad în plasa escrocilor.
Cum funcționează ”Pig Butchering”. Victimele sunt ruinate în câteva zile. Unii clachează
O poveste tragică, publicată de CNN arată amploarea fenomenului. Un fermier din Virginia și-a luat viața după ce escrocii l-au ruinat prin această metodă: Pig Butchering.
„Tatăl nostru a fost, din ziua în care m-am născut și până acum șase luni, întotdeauna o persoană pozitivă, fericită. Acesta a fost literalmente singurul lucru din viața lui care s-a întâmplat, acolo unde l-a schimbat și, pur și simplu, l-a zdrobit.”, a comentat unul dintre fiii victimei.
Escrocheria poartă numele de Pig Butchering deoarece implică „îngrășarea” victimelor înainte de a lua tot ce au. Escrocii din spatele lor preiau identități online false și petrec luni întregi în îngrijirea financiară a victimelor pentru a le face să investească pe site-uri web frauduloase cu criptomonede.
Așa s-a întâmplat și cu fermierul care s-a sinucis după ce a pierdut tot.
Citește și: ChatGPT nu știe totul. Care sunt subiectele pe care nu ar trebui să le lași niciodată în mâinile AI
Dennis Jones, un pasionat alergător și fotograf, a fost adorat de copiii și nepoții săi. Descris ca fiind „un pic un activist” de către familia sa, bărbatul de 82 de ani și-a petrecut o mare parte din pensionare lucrând cu refugiații și dezbătând politică online. Dar, în ultimele luni de viață, s-a retras din familia sa și, fiind divorțat de ani de zile, s-a împrietenit cu o femeie care poartă numele Jessie pe Facebook.
Cei doi au discutat online luni de zile și au construit o relație strânsă. În cele din urmă, Jessie l-a convins pe Dennis să investească în cripto.
Dennis s-a conformat. Fără să o întâlnească vreodată pe Jessie în persoană, a cheltuit tot ce avea, iar când nu mai avea nimic, ea a cerut mai mult. Până când într-o zi banii au dispărut, lăsându-l în ruină.
La începutul lunii martie, copiii lui Dennis au programat o întâlnire pentru a-și ajuta tatăl să se ridice pe picioare după înșelătorie. Planul era ca el să se mute cu Adrianne și familia ei. „Am vrut să știe că va avea grijă de el”, a spus Matt.
Dar în dimineața întâlnirii niciunul dintre ei nu l-a putut ajunge pe Dennis. Matt a condus la apartamentul lui Dennis, dar el nu era acasă și toate apelurile au mers direct în mesageria vocală. S-au gândit că trebuie să fie plecat într-una dintre cursele lui lungi. O oră mai târziu, poliția a bătut la ușa lui Matt pentru a-l informa că Dennis și-a luat viața.
Operațiune criminală globală condusă de o bandă chineză
Dennis a fost una dintre nenumăratele victime ale unei operațiuni criminale globale masive conduse în principal de bande chineze care au construit o industrie de escrocherie de miliarde de dolari în Asia de Sud-Est. Acolo, au adunat o armată de escroci, mulți ținuți împotriva voinței lor în ansambluri păzite și forțați să înșele oameni din întreaga lume din economiile lor, mai arată CNN.
Citește și: O nouă înșelătorie. Cum poți rămâne fără bani când mergi la supermarket: ”Nu aveți încredere în ei!”
Este un furt la o scară atât de mare încât anchetatorii îl numesc acum un transfer în masă de avere de la americanii din clasa de mijloc către bande criminale. Anul trecut, estimează FBI, înșelătoriile ”măcelării de porci” au furat aproape 4 miliarde de dolari de la zeci de mii de victime americane, o creștere cu 53% față de anul precedent.
În timp ce crima are loc online, consecințele sale în lumea reală sunt devastatoare. Sursele forțelor de ordine prevăd că pierderile vor continua să crească în următorul an și, pe măsură ce infractorii rămân la îndemână, bani și vieți vor continua să fie pierdute.
„Victimele care fac victime”
Procurorul județului Santa Clara, Erin West, și-a dedicat ultimii ani luptei cu escrocherii ”măcelării de porci”. „Sunt procuror de peste 25 de ani, am făcut tot felul de infracțiuni. Am petrecut nouă ani în agresiune sexuală. Și nu am văzut niciodată decimarea absolută a oamenilor pe care am văzut-o ca urmare a măcelăririi porcilor”, spune ea.
Fiind în inima industriei tehnologice din zona Bay din California, Erin și echipa ei au fost printre primii care au început să investigheze înșelătoriile de măcelărie de porci. „Avem victime care victimizează victime și singurii câștigători sunt gangsterii chinezi”, spune ea.
Citește și: Atenție cui îi răspundeți la telefon. Șarlatanii sună și cer date financiare. Cum ne ferim de ei?
Shawn Bradstreet, agent special american responsabil de biroul de teren din San Francisco, a declarat pentru CNN că o parte din banii furați de la victimele americane sunt cheltuiți pentru extinderea operațiunilor de escrocherie și a complexurilor masive care le găzduiesc și alte activități ilicite.
Rețelele sociale sunt inundate de escroci care vânează victime, pe WhatsApp, Facebook, LinkedIn și, din ce în ce mai mult, aplicații de întâlniri precum Bumble și Tinder.
„Realitatea nefericită este că escrocii pot trage de pe cei care caută dragoste sau conexiune - pe aplicațiile de întâlniri și pe toate platformele online”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului Match, care deține Tinder, într-un comunicat.
Compania-mamă Match, Bumble, Facebook și Whatsapp, Meta, a declarat pentru CNN că lucrează pentru a împiedica escrocii să-și folosească platformele, semnalând limbajul suspect și educându-și utilizatorii.
În mai, un grup de companii tehnologice, inclusiv platforma de schimb de criptomonede Coinbase, Meta, Match group și organizația de caritate anti-escrocherie GASO a anunțat „Tech Against Scams Coalition”, recunoscând că înșelătoriile „sunt o problemă generalizată în întregul peisaj tehnologic”.
Dar West spune că nu este suficient. Ea a înființat recent un grup operativ numit Operațiunea Shamrock pentru a reuni forțele de ordine, rețelele sociale, bursele de criptomonede și băncile tradiționale pentru a combate înșelătoriile cripto.
O investigație CNN din 2023 a arătat că mulți dintre escroci sunt ei înșiși victime ale traficului de persoane. Ademeniți în Asia de Sud-Est cu promisiuni de locuri de muncă cu gulere albe, aceștia sunt în schimb traficați în Myanmar, Cambodgia, Laos și alte destinații. De la o lovitură de stat militară din 2021, Myanmar a devenit capitala escrocheriei a Asiei, unde criminalii pot opera liber sub acoperirea unui război civil sângeros.
Cei ținuți înăuntru spun povești de tortură și abuz, de escroci care nu aduc suficienți bani, fiind bătuți cu bastoane electrice și forțați să facă sute de genuflexiuni ca pedeapsă.