Cum explică MAI achziiția de uniforme care se destramă la purtare: „Un proces complex, perfectibil”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.03.2023 - 13:42
Cum explică MAI neregulile la schimbarea uniformelor: „Un proces de amploare, complex, perfectibil”

„Orice activitate de schimbare completă a uniformelor pentru personalul Poliției Române reprezintă un proces de amploare, complex, cu multe elemente de noutate, perfectibil”, precizează un răzpuns al MAI la o interpelare a deputatului PSD Vlad Popescu- Piedone.

SHARE

„Orice activitate de schimbare completă a uniformelor pentru personalul Poliției Române reprezintă un proces de amploare, complex, cu multe elemente de noutate, perfectibil, în sensul în care necesită corecturi în timp, în funcție de aspectele identificate pe timpul purtării, în condițiile în care este aproape imposibil de a fi prevăzute inițial toate elementele”, precizează un răspuns al MAI la o interpelare a deputatului PSD Vlad Popescu- Piedone.

Ministerul dă asigurări că „uniformele neconforme al polițiștilor vor fi înlocuite de către furnizori, în baza clauzelor contractuale referitoare la garanție, fără alte costuri din partea autorității contractante”.

Cum explică MAI neregulile la schimbarea uniformelor: „Un proces de amploare, complex, perfectibil”

Răspunsul menționează că, „în urma raportărilor efectuate de unitățile de poliție referitoare la modul de comportare în purtare a noilor uniforme, s-au întreprins următoarele măsuri: 

- s-au centralizat, pe unități și pe produse, toate deficiențele raportate.

- au fost notificați furnizorii produselor în cauză să înlocuiască la fiecare unitate produsele cu probleme, cu altele noi.” 

Termenul de înlocuire este de 30 de zile de la data notificării, stadiul de realizare fiind monitorizat permanent la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), în calitate de autoritate contractantă a noilor uniforme ale polițiștilor.

De asemenea, pentru toate produsele aflate în depozitul IGPR și la care s-au constatat probleme, s-au notificat furnizării și au fost preluate de către aceștia pentru reverificări și aducerea corecturilor ce se impun în termen de 30 de zile, de asemenea fără costuri suplimentare.

MAI susține că în legătură cu calitatea materialelor utilizate la confecționarea costumului de intervenție (bluză+ pantaloni) „aceasta este atestată prin buletine de analiză efefctuate asupra materialului în cauză de către un laborator specializat, acreditat la nivel internațional, documente puse la dispoziție de către furnizor”. 

„De asemenea, s-a luat măsura complementară de transmitere a unor produse noi și utilizate pentru verificare, testare și emiterea de buletine de analiză către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București”. mai pubnctează ministerul.

Cârpe pe post de uniforme

Noua uniformă a Poliției Române are probleme mari. După numai câteva luni de purtat, aceasta se dezintegrează pur și simplu. Polițiștii spun că este cea mai proastă calitate de până acum.

În prezent se fac cercetări în legătură cu acest aspect și producătorul, cel mai probabil, va răspunde legal. Aceste uniforme au ajuns la 3.000 de polițiști care s-au încadrat în 2022 din școlile de agenți de poliție sau din sursă externă.

Pe de altă parte, sindicaliștii atrag atenția că ceea ce îmbracă acum polițiștii nu are nicio legătură cu ce li s-a arătat la prezentarea acesteia, la începutul anului trecut.

„Uniforma este o mizerie față de ceea ce ni s-a prezentat nouă, când am mers la discuții după îndelungi insistențe și când deja 95% din aceasta era gata și se mai putea modifica 5% cum ar fi mici detalii pe croială, pe aplicarea mijloacelor din dotare, etc.

Atunci, am mers cu un coleg pasionat de uniformă și cu un specialist în materialele acestea tehnice pentru uniforme de armată. Când am plecat de acolo, am fost de acord că este un minim elementar.

Adică nu era ce ne doream noi dar era cu mult peste ceea ce aveam. Am plecat de acolo cu gândul că acestea vor fi materialele.

Colegul care a mers la prezentare a luat și o cămașă drept amintire. Când am primit deja imagini și plângeri din partea colegilor, care spuneau că s-au rupt pantalonii, tricourile, că se desprind însemnele, etc, am fost curios să comparăm cămașa pe care am luat-o atunci la prezentare cu ceea ce este acum.

Nu are nicio legătură, adică nu respectă absolut nimic din specificațiile tehnice”, a explicat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Poliției Europol, într-un interviu pentru ziare.com.

Plasă de țânțari la sub braț

Au fost cumpărate deja 3.000 de completuri și încă 1.800 pentru promoția care va termina în aprilie școlile de poliție. 

„Acele 3.000 de uniforme deja sunt plătite, recepționate și distribuite colegilor. Uniformele sunt de o calitate execrabilă. 

Materialul este dur și se sfâșie, pantalonii sunt rupți, țesătura rărită.

Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3000 de complete, și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, a mai arătat sindicalistul.

Noua uniformă costă 7.500 de lei față de 2700 de lei, cea veche.

De altfel pe pagina de Facebook al Sindicatului Europol au fost postate fotografii cu uniformele neconforme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te