Cum a lăsat algoritmul Google „fake news” site-ul capital.ro fără două treimi din trafic

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.03.2021 - 23:24
Foto: digital trends

Fostul săptămânal economic a pierdut două treimi din cititorii zilnici în doar o săptămână, o cădere pe care reprezentanții publicației o pun pe seama Google.

SHARE

Traficul site-ului Capital.ro a scăzut de la 600.000-700.000 de utilizatori unici zilnici la sfârșitul lunii februarie, la circa 170.000 de unici în doar câteva zile, arată datele oficiale ale BiroulUI Român de Audit Transmedia (BRAT).

Reprezentanții Capital.ro o pun pe seama unei schimbări recente a algoritmului de afișare în aplicația Discover a celor de la Google, instalată pe telefoanele mobile de tip smart.


Google Discover este denumirea dată în 2018 feed-urilor, fluxului de știri al Google lansate pe smartphone-uri cu un an mai devreme. Aplicația le permite utilizatorilor să selecteze tipul de conținut pe care vor să-l vadă mai des sau mai rar.

 

Algoritmul Google sancționează „practicile înșelătoare”

În descrierea aplicației, Google menționează că nu permite pe aplicație mai multe tipuri de conținut: cel cu teme pentru adulți, cel protejat prin drepturi de autor, conținut periculos, practici înșelătoare, conținut medical falsificat, conținut hărțuitor.

Aplicația recomandă folosirea de titluri concise, explicite, care nu încurajeze click-bait-ul, adică formulările înșelătoare.

Citește și

Șefii Facebook, Google și Twitter, convocați de Congresul SUA pentru a răspunde despre dezinformare

Copyright: Google va plăti 76 de milioane de dolari unui grup de publisheri de ştiri francezi



„Ultimul update al Google de săptămâna trecută ne-a afectat prezența în Discover și acum lucrăm cu cei de la tehnic să ne dăm seama care este cauza și să o remediem”, a declarat pentru Libertatea redactorul-șef al publicației, Valentin Vioreanu.

Acesta a precizat că nu are suspiciuni că publicația ar fi fost raportată pentru încălcări ale regulilor aplicației.

Mai mulți specialiști din piața online, consultați de Libertatea, au confirmat spusele reprezentantului Capital: scăderea e din Google.

Și EVZ a pățit-o

Fostul săptămânal economic și-a schimbat profilul în urmă cu mai mulți ani și s-a transformat într-un site generalist.

Site-ul PaginadeMedia a relatat de mai multe ori despre titlurile folosite de Capital.ro pentru a atrage cititorii, unele considerate la limita fake news.

În România, nu doar Capital, dar și alte site-uri care au un trafic câștigat cu click-bait, potrivit aceluiași site de media, au apărut și apar în Google Discover.

La fel s-a întâmplat și în cazul Evz.ro (Evenimentul Zilei) editat de același grup de presă, la începutul lunii decembrie 2020, la un alt update al algoritmului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te