Cum a fost inventat telefonul? Savanții au rămas uimiți de „urechea mecanică”

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.04.2024 - 20:18
Cum a fost inventat telefonul? Savanții au rămas uimiți de „urechea mecanică” - Foto: Wikimedia Commons/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cum a fost inventat telefonul? Un profesor de matematică și fizică a reușit să creeze primul telefon în stare de funcționare, cu 15 ani înainte de Graham Bell. Savanții au rămas uimiți de „urechea mecanică”.

SHARE

Multe dintre invenţiile care au revoluţionat omenirea aparţin altor persoane decât cele care au obţinut patentul, iar cei care au avut sclipirea de inteligenţă ori au petrecut ani în şir în laboratoare, au rămas iluştri anonimi.

Cum a fost inventat telefonul? Savanții au rămas uimiți de „urechea mecanică”

Pe 26 octombrie 1861, în Frankfurt (Germania) a fost prezentat pentru prima dată un aparat denumit “telephon”.  

Profesorul de fizică şi matematică Johann Philipp Reiss a fost cel care a construit primul telefon în stare de funcţionare. La acea vreme nimeni nu putea să anticipeze importanţa descoperirii şi larga utilizare. Inventatorul a făcut publică descoperirea dar nu a patentat-o. 

Citește și: Cum a apărut internetul și cine l-a inventat? Ar fi fost gândit de Tesla acum mai bine de 100 de ani

15 ani mai târziu, pe 14 februarie 1876, a fost depusă cererea de patentare în America de către Alexander Graham Bell.

Aparatul respectiv nu a fost în stare de funcţionare. În aceeaşi perioadă, Elisha Gray a făcut cerere de patentare pentru un aparat perfecţionat după cel contruit de profesorul Reiss.

Din păcate, pierduse startul. Johann Reiss şi-a închinat activitatea cercetărilor ştiinţifice în micul laborator pe care îl avea în incinta şcolii din Friederichsdorf.

Mulţi ani s-a străduit să construiască o maşină care să funcţioneze pe puterea aburilor, dar nu a reuşit să lase decât schiţele unei maşini cu aburi. El a construit prima pompă de apă întemeiată pe principiile de azi ale aspiraţiei şi respingerii aerului cu ajutorul vidului.

Profesorul a construit o cameră obscură pe care a montat-o pe catedră  fiind în stare să supravegheze elevii fără a ridica privirea. Printre invenţiile sale s-a aflat şi aparatul prin care sunetele vocii omeneşti erau transmise şi auzite din depărtare.

Citește și: Domnitorul român care și-a trimis nevasta la ospiciu ca să trăiască cu amanta. A fost scandal mare

Avea doar 27 de ani când a inventat telefonul şi marea descoperire a fost prezentată  pe 26 octombrie 1861 în sala de conferinţe a Societăţii de Fizică din Frakfurt pe Main în faţa unui cerc restrâns de specialişti.

Invenția i-a uimit pe savanți

Tânărul profesor de provincie a reuşit să-i uimească pe savanţi. A construit aparatul întocmai după modelul urechii umane având înuntrul lui un timpan, un ciocan şi o nicovală.

Această ureche mecanică reuşea doar să prindă undele sonore şi printr-un dispozitiv anume, pus în legătură cu current electric reuşea să preschimbe aceste unde sonore în unde electrice.

De fapt, urechea mecanică corespunde acelei părţi din telefonul de astăzi în care noi vorbim. 

Ulterior a descoperit receptorul, acea parte a telefonului cu ajutorul căruia auzim. A construit o mică maşină cu ajutorul unei igliţe şi a unor sârme de cupru care erau capabile să reproducă sunetele şi chiar vocea omului. Cum era şi firesc, la început vocea era amestecată cu tot felul de  zgomote.

Reiss le-a explicat cercetătorilor prezenţi la conferinţă ce fenomene iau parte la producerea auzului în urechea omenească.

Citește și: Primul fumător din istoria Europei a avut o soartă tragică. A fost pedepsit pentru că scotea fum

A atras atenţia asupra undelor sonore care pun timpanul în vibraţie, ceea ce produce o ridicare şi cădere a celor două oscioare de la nivelul urechii. 

A explicat ascultătorilor nedumeriţi ciudăţenia telefonului pe care îl vedeau în formă de ureche omenească uriaşă aşezat pe pupitrul unde vorbea.

Criticile nu au întârziat să apară, acestea fiind legate de zgomotul care se auzea în receptor motiv pentru care au refuzat să ia în seamă descoperirea şi chiar şi-au exprimat indignarea.

Johann Reiss nu a apucat să vadă succesul invenţiei sale. S-a stins din viaţă pe 14 ianuarie 1874 la numai 40 de ani, lăsând soţia şi cei doi copii ai săi într-o sărăcie lucie.

Primul telefon construit de Reiss a fost lăsat şcolii din Friederichsdorf care, la rândul ei, a dăruit aparatul Muzeului Poştei germane, potrivit historia.ro

Telefonul lui Bell

În anul 1873 Bell încearcă să perfecționeze "telegraful harmonic". Aceste experimentări ale lui au folosit mai târziu la înregistrarea sonoră. Construiește "fonoautograful" care înregistrează tonul pe un cilindru înnegrit cu funingine.

Directorul școlii "Clarke School for the Deaf" "Gardiner Greene Hubbard" și "Thomans Sanders" aflând de cercetările "telegrafului harmonic", oferă finanțarea lor. Bell descoperă întâmplător transmiterea tonului, cu toate că nu reușește din nou să-l reproducă.

La 14 februarie 1876 i se acordă patentul pentru descrierea fenomenului, cu solicitarea de a trimite un aparat care funcționează. Alexander Graham Bell a experimentat cu aparatul inventat de profesorul german Johann Philipp Reis.

Bell a depus pe data de 14 februarie 1876 cererea de patent în America. După patentul acordat greșit lui Bell aparatul lui nu putea sa funcționeze niciodată. Un fapt care a dus la mari controverse.

Acordarea falsă a patentului lui Graham Bell are loc cu câteva ore înaintea lui Elisha Gray. Gray a realizat perfecționarea aparatului construit de profesorul de fizică Reis și a prezentat, spre deosebire de Bell, un aparat în stare de funcționare.

Bell a prezentat și el un aparat în stare de funcționare mult mai târziu, după acordarea oficială a patentului, dar acest aparat nu era construit după patentul acordat inițial lui Bell.

Aparatul lui Bell construit după patentul depus inițial nu putea să funcționeze. Deci și acordarea patentului și denumirea de inventator al telefonului sunt greșite, potrivit britannica.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te