Criza de la Chișinău: Socialiștii lui Dodon au depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului

DE Adelina Sahlean | 08.11.2019 - 16:52

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care face parte din coaliția de guvernare, a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Documentul a fost citit vineri după-amiază în Parlamentul de la Chișinău.

SHARE

Situația politică a devenit tensionată în alianța politică dintre socialiștii președintelui Igor Dodon și pro-europenii din blocul ACUM după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale.

După ce Maia Sandu a prezentat în Parlament inițiativa de modificare a Legii Procuraturii, asumată de Guvern, deputatul PSRM Vasile Bolea a anunțat că facțiunea pe care o reprezintă depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, pentru acest proiect "neconstituțional”, scrie deschide.md.

PSRM a anunțat că scenariul propus de blocul ACUM, potrivit căruia Guvernul retrage inițiativa de asumare a răspunderii, iar deputații vor vota un proiect analogic în două lecturi și președintele Igor Dodon va promulga legea, nu poate avea loc și este unul anticonstituțional.

"Lupta pentru procurorul general este ultima redută, este linia roșie, iar ingerințele politice rău-intenționate ne pot costa mult. Îmi asum răspunderea politică de identificare a candidaților pentru funcția de procuror general”, a declarat Maia Sandu în Parlament.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a solicitat Comisiei juridice ca în decurs de trei zile să examineze moțiunea și să convoace ședința Biroului permanent pentru a stabili data dezbaterii moțiunii în plenul Parlamentului.

Mai mulți oameni s-au adunat în fața Parlamentului, în sprijinul Guvernului Maia Sandu. Mitingul de sprijin pentru Guvernul Maia Sandu s-a transformat în unul de protest față moțiunea de cenzură a PSRM. Mulțimea strigă „Vrem justiție corectă”!, „Jos minciuna”, „Jos mafia” și „Noi nu cedăm”, potrivit Unimedia.

Participanții la miting au ascultat discursul Maiei Sandu, ținut în ședința în plen, la o boxă instalată în fața clădirii Parlamentului.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -