Cristian Diaconescu, despre provocarea lui Putin privind Basarabia: Trebuia să se uite în alt sertar

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 22.07.2021 - 10:08
Foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan
Foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan

Vladimir Putin a susținut că România ar fi ocupat abuziv Basarabia și Bucovina la sfârșitul Primului Război Mondial. Cristian Diaconescu, președintele PMP și fost ministru de externe a decodat acest mesaj.

SHARE

  „În primul rând, pentru că merge și în relațiile internaționale, sfatul meu este să nu ne ducem după fentă. Nu ideea de a avea dubii în legătură cu istoricul Basarabiei și Bucovinei stă la baza unui asemenea demers, ci o linie de mandat. Toți reprezentanții Federației Ruse de-a lungul anilor au avut acest subiect ca fiind una din temele de pe agendă obligatorii în dialogul bilateral cu România.

Chiar după anul 1990, dialogul diplomatic, politic a fost marcat de acest tip de atitudine revendicativă, la modul: România arbitrar a apropriat teritoriile din Bucovina și Basarabia, România a intervenit în ceea ce privește suveranitatea unor state vecine, unirea din 1918 a fost făcută prin astfel de demersuri brutale, profiând de situația de după Primul Război Mondial. 

Citește și: Legăturile interlopilor cu politica: sportivii lui Băluță, recuperatorii lui Dragnea, clanul din AUR

Să știți că aceste elemente doctrinare sunt foarte bine susținute și finanțate prin organizații neguvernamentale, seminare, prezentări în toată Europa Occidentală și în Statele Unite”, a arătat Cristian Diaconescu într-o intervenție la Digi24. „Nu este un discurs singular, este un anumit tip de atitudine politică, urmată clar, birocratic și disciplinat, de toți reprezentanții Moscovei în dialog cu Bucureștiul, atunci când îl fac”, a adăugat fostul ministru de externe.

Citește și: 20 de pizza kebab au primit doi deținuți pentru a elibera doi gardieni pe care-i luaseră ostatici

În ce sertar trebuie să se uite Putin

 
„Președintele Putin, dacă s-ar fi uitat în alt sertar, găsea Tratatul din 4 iulie 2003 între România și Federația Rusă, un tratat interesant, care ar merita să fie invocat în diverse situații - și nu pentru că l-am negociat eu în acel moment și l-am adus spre semnare -, ci pentru simplul fapt că în acel tratat - surpriză, semnat de domnul Putin! și apostilată anexa de ministrul de externe de la acea dată, Ivanov - apare următoarea afirmație: Ambele părți condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov.

Deci, eu aș întreba acum, sincer: Domnule, când ați fost serioși? Astăzi, când lansați astfel de subiecte pe piață sau atunci când, sub semnătura și ratificarea repetată a Dumei de Stat - pentru că un tratat, ca să devină obligatoriu din punct de vedere politic și juridic, are nevoie de instrumentalizare în Parlament - consacră că Federația Rusă acceptă că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un abuz.  Este un document juridic bilateral”, a punctat Cristian Diaconescu.

Citește și: Asociația Vânătorilor: Nu există nicăieri în lume metodele propuse de Ministerul Mediului pentru urși 


„Pentru cei care cunosc cum se poartă dialogul la Est, știu că politic și diplomatic, de aceste subiecte și de explicațiile terne pe aceste domenii nu pot scăpa, așa că ideea că ar trebui să-l contrazicem acum și să arătăm noi cum arată istoria de fapt, da, ar putea avea așa, un fel de  nuanță de răspuns, dar din punct de vedere operațional, politico-diplomatic, n-are  niciun fel de eficiență”, a subliniat Diaconescu.

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te