Creșterea speranței de viață din România ar putea influența vârsta de pensionare. Ce impact are

DE Alexandra Lupascu | 30.11.2023 - 17:57
Creșterea speranței de viață din România ar putea influența vârsta de pensionare. Ce impact are Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Creșterea speranței de viață din România ar putea influența vârsta de pensionare. Ce spune ministrul Muncii despre noua Lege a pensiilor.

SHARE

Creșterea speranței de viață din România ar putea influența vârsta de pensionare. Ce spune ministrul Muncii despre noua Lege a pensiilor în actualul context.

Vârsta de pensionare este un subiect controversat în noua lege a pensiilor. Și asta deoarece acestă vârstă ar putea majorată la peste 65 de ani, odată cu creșterea speranței de viață.

Creșterea speranței de viață din România ar putea influența vârsta de pensionare. Ce impact are

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a explicat cum se va schimba, de fapt, vârsta de pensionare și în ce situații.

Potrivit ministrului Muncii, legea ”se adresează nu doar pensionarilor pe care-i avem în plată, care au construit România, așa cum o știm noi astăzi, dar și românilor care sunt angajați acum și care, prin noua lege, trebuie să știe că vor beneficia de puncte de stabilitate în plus, ceea ce, pentru o vechime mai mare de 25 de ani îi va duce la o pensie mai bună”.

Citește și: Surpriză neplăcută pentru toți pensionarii. Pensiile pe decembrie vor fi întârziate. Care e cauza ?

În ceea ce privește vârsta de pensionare, având în vedere că este condiţionată de creşterea speranţei de viaţă, Simona Bucura Oprescu a afirmat: ”Vârsta de pensionare este stabilă, fiindcă mecanismul cu care am venit este o garanție a faptului că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar, nu va crește ad-hoc, nu este în pixul unui ministru, al unui Guvern.

Creșterea vârstei de pensionare este un mecanism în care, dacă speranța de viață nu crește o lună, vom rămâne la aceeași vârstă de pensionare”.

Speranța de viață în România este, la bărbați, 70,4 ani bărbați, iar la femei 78 de ani.

”Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică”, a mai afirmat ministrul Muncii, în exclusivitate la România TV.

”Chiar dacă creșterea vârstei de pensionare pentru femei ne-a fost impusa de PNRR, am încercat să o adaptam la specificul românesc.

Anume faptul că perioada de creștere copil este vechime, iar pentru fiecare copil se scade vârsta de pensionare cu 6 luni”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Potrivit Ministrului Muncii, românii care au făcut parte, pe vechea lege, din grupele speciale de muncă, nu vor pierde bani la pensie. 

„Legea dispune pentru viitor. Este important ca românii să știe că am păstrat grupele de munca.

Apoi, pentru categoriile de munca unde angajatorii au plătit la BASS, nu le-am afectat drepturile. Îi rog să se uite în lege și să vadă că au în continuare drepturi.

Și nu în ultimul rând, aceasta analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la România TV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te