COVID-19 Un vaccin dezvoltat de Biontech şi Pfizer a furnizat rezultate încurajatoare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.07.2020 - 10:55

Compania germană Biontech, specializată în produse biofarmaceutice, şi gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că testele realizate în Statele Unite cu vaccinul lor experimental dezvoltat împotriva noului coronavirus au furnizat rezultate încurajatoare, informează DPA.

SHARE

Primele date clinice cu privire la vaccin au fost dezvăluite miercuri într-o lucrare lansată pe platforma de preprint MedRXiv, ceea ce înseamnă că nu a fost încă revizuită de specialişti terţi sau publicată într-un jurnal.

Studiul clinic al Pfizer a desemnat la întâmplare 45 de pacienţi pentru a primi una din cele trei doze de vaccin sau placebo. Doisprezece pacienţi au primit o doză de 10 micrograme, 12 o doză de 30 micrograme, 12 o doză de 100 micrograme şi nouă placebo. Doza de 100 micrograme a provocat febră la jumătate dintre pacienţi; o a doua doză nu a mai fost administrată la acel nivel.

Trei săptămâni mai târziu, după o a doua injecţie, din celelalte doze, 8,3% dintre participanţii din grupul de 10 micrograme şi 75% dintre cei din grupul de 30 de micrograme au dezvoltat febră. Peste 50% dintre pacienţii care au primit una dintre aceste doze au raportat un eveniment advers, inclusiv febră şi tulburări de somn. Niciuna dintre aceste reacţii adverse nu a fost considerată gravă, ceea ce înseamnă că nu au dus la spitalizare sau invaliditate şi nu au pus în pericol viaţa.

Vaccinul a generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, iar unii dintre aceşti anticorpi au fost neutralizanţi, ceea ce înseamnă că par să împiedice funcţionarea virusului.

Nivelurile de anticorpi de neutralizare au fost de 1,8 până la 2,8 ori mai mari decât la pacienţii recuperaţi.

Nu este sigur că nivelurile mai mari de anticorpi vor duce la imunitate la virus. Pentru a demonstra acest lucru, Pfizer va trebui să efectueze studii mari, care să demonstreze că persoanele care au primit vaccinul au cel puţin 50% mai puţine şanse să se infecteze. Se estimează că aceste studii vor începe în această vară, în mare parte în Statele Unite. Pfizer testează patru versiuni diferite ale vaccinului, dar doar una va avansa la nivelul studiilor mai de amploare.

Studiul actual nu a inclus femeile însărcinate şi nu a fost notate alte informaţii despre diversitatea etnică a participanţilor, deşi lucrarea spune că studiile viitoare vor trebui să includă un grup mai divers.
A doua doză a fost necesară pentru imunitate. Pacienţii care au primit o doză unică de 100 micrograme au avut un nivel mai mic de anticorpi decât cei care au primit două doze mai mici.

Paisprezece vaccinuri pentru Covid-19 sunt în prezent testate în studii clinice pe oameni, potrivit Institutului Milken, incluzând participanţi din Inovio, CanSino, AstraZeneca şi Moderna. Mai mulţi sunt aşteptaţi să înceapă în curând, inclusiv vaccinuri dezvoltate de companiile Merck, Johnson & Johnson şi Sanofi. În total, 178 de vaccinuri se află în diferite stadii de dezvoltare, informează News.ro.

Vaccinul Pfizer / BioNTech, ca şi vaccinul Moderna, se bazează pe o tehnologie numită ARN mesager, care foloseşte un mesager genetic cheie găsit în celule pentru a crea proteine ​​pe care sistemul imunitar învaţă apoi să le atace. Moderna nu a publicat încă date despre vaccinul său, dar este de aşteptat să facă acest lucru în curând.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te