COVID-19. Ce măsuri de distanțare socială au adoptat statele europene, când și ce efecte au avut

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.04.2020 - 11:23
Măsuri de distanțare socială, adoptate de state europene, contra COVID-19

Pandemia COVID-19 reprezintă în acest moment o provocare semnificativă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, însă în special pentru sistemele naționale din state din spațiul european.

SHARE

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, comunicate pe data de 5 aprilie, 54,8% din totalul cazurilor de COVID-19 se află în țări europene. Mai mult, anumite regiuni din țările cu incidență ridicată (precum Italia sau Franța) raportează o presiune ridicată asupra serviciilor de sănătate, exercitată de numărul mare de spitalizări, care necesită îngrijiri de terapie intensivă și administrare de oxigen prin metode invazive, arată o analiză publicată, luni, de doctorul Maria Corbu, pe platforma Raportul de Gardă.

Conform analizei publicate pe site-ul raportuldegarda.ro, în această situație, adoptarea de măsuri în vederea scăderii transmiterii este esențială. Conform datelor Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor, majoritatea statelor din Uniunea Europeană au adoptat măsuri de distanțare socială, mai mult sau mai puțin restrictive.

Majoritatea statelor UE au adoptat măsuri de aplatizare a curbei epidemice – o noțiune esențială în pandemia COVID-19, care presupune menținerea unei incidențe zilnice a infecțiilor care să nu suprasolicite serviciile medicale, mai arată raportuldegarda.ro

Astfel, conform datelor ECDC, luate în calcul de sursa citată, acumulate până pe 24 martie, din cele 31 de state din Spațiul Economic European (EEA):

 • 29 de state (94%) au instituit închiderea instituțiilor de învățământ:
  • 25 de state au închis grădinițele și creșele;
  • 27 de state au închis instituțiile de învățământ primar;
  • 29 de state au închis instituțiile de învățământ gimnazial;
  • 27 de state au închis instituțiile de învățământ superior;
proporția din cele 31 de state ale spațiului economic european care au instituit închiderea școlilor drept măsură de împiedicare a răspândirii COVID-19

Proporția de state ale spațiului economic european care au instituit închiderea școlilor drept măsură de împiedicare a răspândirii COVID-19. Sursa foto ECDC

 • 28 de state (90%) au instituit închiderea spațiilor publice (precum restaurante, teatre, etc);
 • 27 de state (87%) au impus interzicerea evenimentelor care implică grupuri mari de oameni;
 • 26 de state (84%) au adoptat măsuri de distanțare pentru grupurile sociale vulnerabile;
 • 21 de state (68%) au impus închiderea unor locuri de muncă, împreună cu încurajarea efectuării activităților profesionale de la distanță (de acasă, teleworking);
 • 17 state (55%) au instituit măsuri stricte de distanțare socială la domiciliu pentru întreaga populație, în anumite regiuni sau chiar la nivel național (lockdown).
Proporția de state ale spațiului economic european care au instituit diverse niveluri de distanțare socială. Sursa foto ECDC

Proporția de state ale spațiului economic european care au instituit diverse niveluri de distanțare socială. Sursa foto ECDC

Distanțarea socială are un impact important, atât social, cât și economic, însă utilitatea acesteia este incontestabilă. 

Conform estimărilor epidemiologice efectuate asupra a 11 țări europene, măsurile au condus la evitarea a 59.000 de decese cauzate de COVID-19, până la sfârșitul lunii martie.

Măsuri adoptate de state europone de distanțare socială contra COVID-19

Măsuri de distanțare socială, adoptate de state europene, contra COVID-19

Diferite state au adoptat diferite strategii în raport cu pandemia COVID-19. Unele state au implementat treptat măsurile de distanțare socială (de exemplu, Germania sau Marea Britanie), iar altele au adoptat mai multe măsuri simultan (după cum se vede în grafic, România). Este important de menționat că anumite state nu au implementat încă măsura cea mai strictă de distanțare socială, starea de lockdown (Suedia și Bulgaria).

Printre țările care au adoptat precoce obligativitatea distanțării sociale totale (stare de lockdown – accesul în afara locuinței este permis doar în cazuri excepționale – pentru asigurarea resurselor esențiale, servicii medicale de urgență, etc.) se numără și Italia, țara cu cele mai multe cazuri din Europa, de la debutul pandemiei (97.689 de cazuri pe 30 martie).

Italia a instituit această măsură pe data de 9 martie, când virusul SARS-CoV-2 a condus la un număr total de 7.375 de cazuri de COVID-19. În Spania, afectată într-o măsură similară Italiei (78.797 de cazuri pe 30 martie), starea de lockdown a fost instituită pe 14 martie, ziua în care s-au consemnat 4.231 de cazuri. Măsuri la fel de stricte au fost adoptate în Franța, Belgia sau Portugalia.

index mobilitate City mapper, corelat cu numărul de cazuri de COVID-19, în diverse țări și orașe europene

Se poate observa că, pe măsură ce prevalența COVID-19 crește, rata de mobilitate în marile orașe scade, datorită măsurilor impuse de distanțare socială. 

Printre țările cu măsuri de distanțare socială mai limitate se numără Germania, care a instituit starea de lockdown mai târziu ca alte state. Măsurile generale de distanțare socială au intrat în vigoare pe 22 martie (21.463 de cazuri confirmate, Germania fiind în acea zi a treia cea mai afectată țară europeană), iar până pe 30 martie în Germania au fost diagnosticate 57.298 cazuri (în continuare, a treia țară europeană ca număr de cazuri).

Articolul integral poate fi citit pe platforma medicală Raportul de Gardă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -