Coronavirusul în Europa: unde crește, unde scade, unde a devenit masca obligatorie

DE Deutsche Welle | 13.08.2020 - 17:47

Comparațiile între țări sunt dificile, din cauza volumului diferit de teste pentru coronavirus. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) încearcă, totuși, o analiză.

SHARE

La Bruxelles, un oraș de 1,2 milioane de locuitori, toată lumea trebuie să poarte mască începând de miercuri, 12 august, peste tot în locurile publice, în afară de momentele în care se desfășoară activități sportive. În plus, în capitală, ca de altfel peste tot în Belgia, întâlnirile pot avea loc între maximum cinci persoane, iar la cumpărături nu poţi merge însoţit. Bruxelles-ul și orașul Anvers, din nordul Belgiei, sunt zonele cu cele mai mari rate de infectare din Europa.

Evoluția în Europa: Cifrele cresc încet-încet

Cu toate acestea, numărul noilor infectări este încă departe de cel din primul val al pandemiei, din lunile martie și aprilie, când restricțiile erau în vigoare în aproape toată Europa. Acest lucru se poate observa din statisticile colectate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), din Stockholm.

Autoritatea Uniunii Europene vede o tendință clară în rapoartele sale săptămânale: infecțiile cu coronavirus cresc din nou în Europa, dar se pot identifica focare regionale. Conform concluziilor ECDC, acestea sunt în principal în Luxemburg, Belgia, în unele regiuni din nord-estul Spaniei, în jurul Lisabonei în Portugalia, în unele regiuni din România, Bulgaria și în Malta.

Cifrele ECDC arată ce s-a întâmplat în urmă cu 14 zile. Institutul Robert Koch (RKI) din Berlin, care definește zonele de risc pentru Germania, consideră, de asemenea, capitala spaniolă, Madrid, ca fiind zonă de risc, pentru că acolo s-au înregistrat 80 de infecții la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile - cu mult peste valoarea limită de 50, stabilită de RKI.

O altă tendință observată de cercetătorii ECDC: numărul deceselor cauzate de COVID-19 nu crește proporțional cu numărul noilor îmbolnăviri. Nici numărul bolnavilor care au nevoie de îngrijiri la terapie intensivă nu crește la fel de repede ca numărul de noi îmbolnăviri. Virologii presupun că această situație s-ar putea datora faptului că, în acest moment, virusul e contractat de persoane cu vârste mai mici, la care boala nu se manifestă atât de sever.

ECDC: Comparațiile sunt dificile

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor subliniază că orice comparație între statele UE este foarte dificilă, în condițiile în care datele sunt colectate în mod diferit. De exemplu, numărul testelor pentru coronavirus variază foarte mult de la o țară la alta. Iar această realitate influențează enorm numărul de cazuri raportate.

Cu peste 150 de noi infecții la 100.000 de locuitori pe o perioadă de 14 zile, Luxemburg s-a aflat mult timp în topul listei. Dar Luxemburg efectuează, de asemenea, cel mai mare număr de teste. Cifrele scad acum încet. Acolo a fost testată aproape întreaga populație, de aproximativ 600.000 de oameni. În Luxemburg, rata de testare este de aproximativ 10.000 la 100.000 de locuitori pe săptămână. În Germania, în schimb, 600, iar în Croația, numai 300.

Franța și Germania avertizează

În Franța, rata medie zilnică de noi infectări este de 1.600 de persoane. În consecință, multe orașe mari, inclusiv Parisul, au introdus, în urmă cu câteva zile, obligativitatea purtării măștii în diverse locuri publice. Primul ministru francez, Jean Castex, și-a avertizat compatrioții să respecte cu strictețe regulile de distanțare și restricțiile. În caz contrar, s-ar putea impune un al doilea lockdown. "Nimeni nu vrea să trăiască așa ceva pentru a doua oară", a declarat Castex la Paris.

În Germania, numărul de noi infecții atinge, cu fluctuații, la aproximativ 1.000 de persoane pe zi. Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, a declarat la postul public de radio, Deutschlandfunk, că evoluția este „îngrijorătoare".

Trebuie să fim foarte vigilenți, a adăugat acesta, deoarece există multe focare minore în toată țara. Germania încă este într-o situație relativ bună, dacă se face o comparație europeană. S-au înregistrat 13 cazuri noi de coronavirus la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile. În schimb, în România au fost 80, în Belgia și Malta 60.

Și totuși, numărul noilor infectări în întreaga Germanie este cel mai mare de la începutul lunii mai. Conform Institutului Robert Koch, miercuri s-au înregistrat 1.445 de noi infectări în decurs de 24 de ore. 

În analiza săptămânală, experții ECDC apreciază că riscul unei extinderi a virusului este "moderat" pentru statele care continuă să impună distanța fizică și să analizeze atent riscurile potențialelor lanțuri de îmbolnăviri. În schimb, pentru țările în care cetățenii nu respectă regulile de distanță și igienă, riscul escaladării epidemiei este "mare până la foarte mare".

O privire la statele din afara UE arată că, la nivel mondial, numărul de cazuri crește încă exponențial. Valul nu a fost aplatizat, așa cum s-a întâmplat în UE. Numărul de noi infectări este deosebit de mare în SUA, cu 56.000 de oameni pe zi, sau Brazilia, cu 45.000.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te