Corina Crețu: „Există bani pentru spitale regionale din 2015”. Ar fi însemnat 480 de paturi ATI

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.01.2021 - 17:07
Spitalul regional Iași la stadiul de machetă / saceleanul.ro
Spitalul regional Iași la stadiul de machetă / saceleanul.ro

Fostul Comisar European atrage atenția că proiectele spitalelor regionale se află în impas de mai mulți ani deși fonduri europene există. Modernizarea infrastructurii sanitare din România ar fi însemnat și modernizarea structurilor de terapie intensivă.

SHARE

”În contextul tragediei de la Spitalul Matei Balș, solicit public Guvernului României să prezinte stadiul realizării Spitalelor Regionale din Cluj, Iași și Craiova și calendarul pentru construcția acestora.

Am semnat proiectele pentru Spitalele Regionale în 2015 (acum aproape 7 ani!) și au fost parcați acești bani încă din Cadrul Financiar 2014-2020. Cu toate acestea, precedentele Guverne ale României au decis ca banii să fie folosiți din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Nu înțeleg nici acum de ce această decizie și nici motivul pentru care nu se revine asupra acesteia, având în vedere că nu mai sunt niciun fel de restricții în utilizarea banilor și (așa cum arată datele oficiale ale Comisiei Europene – se poate vedea în graficul de mai jos) România a reușit să cheltuie doar 45% din suma totală pe care țara noastră o avea la dispoziție în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. Restul banilor, cei 55% rămași, pot fi folosiți și pentru Spitalele Regionale”, a scris Crețu pe FB.

Cinci ani nu s-a întâmplat nimic

Abia în anul 2020 s-a obținut finanțare din bani europeni pentru trei spitale: Cluj-Napoca, Craiova și Iași.

Cele mai detaliate informații sunt despre Spitalul Regional din Iași. Acestea au apărut în urma semnării acordului de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții, în valoare de până la 250 milioane pentru susținerea obiectivului de investiţii Spitalul Regional de Urgență Iași.

Spitalul Regional din Iași ar fi avut 60 paturi de urgență

Cea mai important informație, în contextul României de azi, este strecurată în acest paragraf:

„Spitalul regional din Iași va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe, etc...”

Spitalul de Urgență din Craiova ar trebui să aibă 804 paturi, iar Spitalul regional din Cluj un număr de 850 de paturi. Capacitatea fiecăruia din cele opt spitale regionale va fi în jur de 800 -850 de paturi.

Cum la Iași sunt prevăzute 60 de paturi de urgență, în toate cele opt spitale regionale, am fi avut 480 de noi paturi pentru urgențe.

Citește și: 480 paturi pentru urgențe, pierdute după ce PSD a promis, dar nu a mai realizat, 8 spitale regionale
 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te