Coreea de Nord lansează încă două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

DE Daniel Toșa | 27.01.2022 - 09:39
Coreea de Nord lansează încă două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune/FOTO: NYT

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a lansat joi ceea ce părea a fi două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, atrăgând condamnarea Statelor Unite pentru ceea ce ar fi a șasea rundă de teste cu rachete din această lună.

SHARE

Seria de teste se numără printre cele mai multe rachete lansate vreodată de Coreea de Nord într-o lună, potrivit analiștilor, în timp ce începe anul 2022 cu o prezentare amețitoare de arme noi și operaționale.

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că a detectat lansarea a ceea ce presupune că au fost două rachete balistice pe coasta de est a Coreei de Nord. Acestea s-au deplasat pe o distanță de aproximativ 190 km până la o altitudine de 20 km, a adăugat JCS.

Coreea de Nord a declarat în această lună că își va consolida apărarea împotriva Statelor Unite și va lua în considerare reluarea „tuturor activităților suspendate temporar”, o referire aparentă la un moratoriu autoimpus asupra testelor cu arme nucleare și rachete cu rază lungă de acțiune. 

Citește și: Președintele CE: O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei

Lansarea a avut loc după ce Coreea de Nord a lansat marți două rachete de croazieră în mare, în largul coastei sale estice, sporind tensiunea legată de testele sale.

La începutul lunii, Coreea de Nord a testat rachete tactice ghidate, două „rachete hipersonice” capabile de mare viteză și de manevră după decolare și un sistem de rachete pe cale ferată.

„Regimul de la Phenian  dezvoltă o diversitate impresionantă de arme ofensive, în ciuda resurselor limitate și a provocărilor economice serioase", a declarat Leif-Eric Easley, profesor de afaceri internaționale la Universitatea Ewha din Seul.

Anumite teste au ca scop dezvoltarea de noi capacități, în special pentru a evita apărarea antirachetă, în timp ce alte lansări sunt menite să demonstreze disponibilitatea și versatilitatea forțelor de rachete pe care Coreea de Nord le-a desfășurat deja, a spus el.

Citește și: VIDEO Iohannis, după ședința CSAT: România este gata să găzduiască o prezență aliată crescută

„Unii observatori au sugerat că lansările frecvente ale regimului Kim sunt un strigăt de atenție, dar Pyongyang aleargă din greu în ceea ce percepe ca o cursă a înarmării cu Seulul", a declarat Easley.

Într-un discurs ținut marți în cadrul Conferinței pentru dezarmare, sponsorizată de ONU, ambasadorul Coreei de Nord la ONU la Geneva, Han Tae Song, a acuzat Statele Unite că organizează sute de "exerciții de război comune", în timp ce transportă echipamente militare ofensive de înaltă tehnologie în Coreea de Sud și arme strategice nucleare în regiune.

„Acest lucru amenință grav securitatea statului nostru", a declarat Han.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te