Comisia Europeană oferă încă 122 de milioane de euro pentru cercetare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.05.2020 - 17:30
Foto: Deutsche Well

Comisia Europeană a mobilizat încă 122 de milioane de euro din programul său de cercetare şi de inovare, Orizont 2020, pentru activităţile de cercetare urgent necesare în ceea ce priveşte noul coronavirus, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

SHARE

Noua cerere de exprimare a interesului contribuie la angajamentul în valoare de 1,4 miliarde de euro al CE în favoarea iniţiativei "Răspunsul mondial la coronavirus", lansată de preşedintele Ursula von der Leyen la 4 mai 2020.

Noua cerere de exprimare a interesului este cea mai recentă din seria unor acţiuni de cercetare şi de inovare finanţate de UE în vederea combaterii coronavirusului. Ea completează acţiunile anterioare vizând dezvoltarea de metode de diagnosticare, de tratamente şi de vaccinuri prin consolidarea capacităţii de producţie şi prin implementarea unor soluţii uşor disponibile pentru a rezolva rapid nevoile urgente. De asemenea, ea va îmbunătăţi înţelegerea impactului comportamental şi socio-economic al pandemiei.

Proiectele finanţate în temeiul prezentei cereri de exprimare a interesului ar trebui să transforme procesele de fabricaţie în vederea producerii rapide de materiale şi de echipamente medicale vitale necesare pentru testare, tratare şi prevenire, precum şi să dezvolte tehnologii medicale şi instrumente digitale pentru a îmbunătăţi detectarea, supravegherea şi îngrijirea pacienţilor. Noile activităţi de cercetare vor folosi cunoştinţele obţinute de la grupuri mari de pacienţi din întreaga Europă, iar o mai bună înţelegere a impactului comportamental şi socio-economic al pandemiei de coronavirus ar putea contribui la îmbunătăţirea strategiilor de tratament şi de prevenire.

Termenul de depunere a propunerilor este 11 iunie 2020, întrucât cererea de exprimare a interesului se va concentra pe obţinerea de rezultate rapide. Europa şi lumea în general au nevoie urgentă de soluţii inovatoare pentru limitarea şi atenuarea pandemiei, precum şi pentru o mai bună îngrijire a pacienţilor, a supravieţuitorilor, a grupurilor vulnerabile, a personalului medical din prima linie şi a comunităţilor acestora. 

Noile soluţii trebuie să fie disponibile şi accesibile ca preţ pentru toţi, în conformitate cu principiile răspunsului mondial la coronavirus. În acest scop, Comisia va include clauze de partajare rapidă a datelor în acordurile de grant care rezultă în urma acestei noi cereri, pentru a se asigura că rezultatele şi constatările pot fi utilizate imediat.

"Mobilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru a combate această pandemie prin testări, tratamente şi măsuri preventive. Pentru a reuşi să combatem coronavirusul, trebuie să înţelegem, de asemenea, cum afectează aceasta societatea noastră, precum şi care ar fi modul optim de implementare rapidă a acestor intervenţii. Trebuie să explorăm soluţii tehnologice pentru a produce mai rapid echipamente şi materiale medicale, pentru a monitoriza şi a preveni răspândirea bolii, precum şi pentru a asigura o mai bună îngrijire a pacienţilor", a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a subliniat că sunt sprijinite autorităţile şi profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi publicul larg din toate statele membre în ceea ce priveşte combaterea crizei cauzate de coronavirus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te