Comisia Europeană, cu ochii pe România: Termen limită pentru reducerea poluării atmosferice

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2023 - 19:49
Poluare - Foto: Profimedia

Potrivit Directivei Habitate, țările UE sunt obligate să protejeze și să readucă la un stadiu corespunzător de conservare habitatele care joacă un rol vital pentru biodiversitate.

SHARE

Comisia Europeană a solicitat României și altor 13 state membre să reducă emisiile generate de mai mulți poluanți atmosferici. De asemenea, CE a cerut României să își pună la punct rețeaua Natura 2000.

Citește și: Germania ia apărarea românilor din Ucraina: „Drepturile să fie respectate. E condiție de aderare”

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia a solicitat unui număr de 14 state membre -Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România și Suedia- să își respecte angajamentele de reducere pentru mai mulți poluanți atmosferici.

„Directiva NEC stabilește angajamente naționale de reducere a emisiilor pentru mai mulți poluanți, care trebuie îndeplinite de fiecare stat membru în fiecare an între 2020 și 2029, precum și reduceri mai ambițioase începând cu 2030. Se solicită statelor membre să instituie programe naționale de control al poluării atmosferice (PNCPA) pentru a arăta modul în care vor fi îndeplinite aceste angajamente de reducere”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, cele 14 state membre nu și-au îndeplinit angajamentele privind unul sau mai mulți poluanți vizați de Directiva NEC. Amoniacul provenit din sectorul agricol este poluantul în legătură cu care majoritatea acestor state membre nu își respectă obligațiile.

Citește și: Sebastian Burduja: „Aplicaţia pentru platforma ''ghişeul.ro'', menită să uşureze viaţa”

Prin urmare, Comisia trimite scrisori de punere în întârziere acestor 14 state membre, care au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

De asemenea, CE a solicitat României să asigure o protecție adecvată a habitatelor și a speciilor de interes pentru UE prin desemnarea siturilor Natura 2000.

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în iulie 2019, cu privire la neîndeplinirea obligației sale de a asigura o protecție adecvată a habitatelor și a speciilor de interes pentru UE prin desemnarea siturilor Natura 2000. România nu a propus încă toate siturile pe care ar fi trebuit să le propună, iar cele pe care le-a propus nu includ în mod adecvat diversele specii și tipuri de habitate care necesită protecție. În consecință, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare.

În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te