Germania ia apărarea românilor din Ucraina: „Drepturile să fie respectate. E condiție de aderare”

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2023 - 18:26
Minoritate română în Ucraina - Foto: Ziua Veche

Ministrul de Externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităților naționale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria și alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

SHARE

Respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la UE, a spus ministrul de externe german Annalena Baerbock, întrebată de senatorul PSD Titus Corlățean despre poziția sa cu privire la situația minorității române din Ucraina.

Citește și: Top-ul asigurătorilor RCA din România, după falimentul al City. Prima medie a crescut cu 71%

În cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat, în plenul Adunării, ministrului german al afacerilor externe, Annalena Baerbock.

În intervenția sa, senatorul Corlățean s-a referit la sprijinul consistent acordat Ucrainei de statele europene, inclusiv România, în aceste momente dificile în care autoritățile de la Kiev sunt nevoite să își apere suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse.

Citește și: Lucian Bode: ”I-am cerut omologului suedez un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen”

„Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în țara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritățile naționale din această țară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislației restrictive din Ucraina în domeniul educației în limba maternă și în condițiile adoptării recente a legii minorităților naționale. În acest context, senatorul Corlățean a solicitat șefei diplomației germane poziția autorităților de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană și este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat al Senatului României.

Totodată, demnitarul german a relevat că vocația europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de țară candidată la UE, presupune bineînțeles și asumarea și respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare.

Citește și: VIDEO Shakira ar fi fost agresată de mama lui Pique: A fost filmată în timp ce o împingea pe artistă

Sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, are loc în perioada 23-27 ianuarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te