"În 22 martie UPU Cluj-Napoca a fost anunţată de către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase de pozitivarea cu COVID-19 a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20 martie, fără să întrunească criteriile definiţiei de caz a infecţiei, aşa cum erau stabilite la acea dată. Din momentul comunicării confirmării, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă. Astfel, 8 persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască şi mănuşi. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la acestea, la care s-au adăugat personalul medical şi auxiliar care a lucrat în acea zi. În total, s-au recoltat probe de la 18 angajaţi UPU iar rezultatele au vizat pozitivarea unei singure colege, asistent medical", se arată într-un comunicat trimis, joi, de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca.
Verificările vizează şi alte persoane cu care asistenta a intrat în contact.
"Asistenta medicală a avut doar sarcina de a monta o branulă, procedură care a durat mai puţin de 15 minute, cu echipament mască şi mănuşi. Reiterăm faptul că pacienta nu era suspectă COVID-19 la momentul respectiv. DSP a cerut anunţarea medicului epidemiolog al spitalului pentru identificarea contacţilor expuşi asistentei medicale, fiind demarată miercuri o anchetă epidemiologică amplă. Datele au evidenţiat un alt timp de posibilă expunere la infecţia cu COVID-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU.
Având în vedere că UPU-SMURD reprezintă un punct strategic în lupta cu COVID-19, s-a procedat la identificarea personalului contact cu asistenta medicală, retroactiv, începând cu data de 17.03.2020. S-au identificat 44 de contacţi, posibil expuşi, prin desfăşurarea activităţii în toate punctele de lucru ale UPU-SMURD, posibil expunere prin sursă secundară de contaminare. La acest moment, testele sunt în lucru", se mai arată în comunicat.