Filmul de patru minute a fost proiectat la începutul şedinţei solemne de joi, din Sala Unirii de la Alba Iulia, iar scenariul vorbeşte despre „ţara munţilor falnici mângâiaţi de norii cerului albastru”.
Pelicula susține că România este, „sălaş pentru ultimii lupi liberi din Europa”. Un moment ilustrat cu imaginea unui lup liber, dar... dintr-o pădure din Norvegia, după cum a descoperit fotograful Octav Ganea.
Fotografia, realizată de un norvegian, poate fi cumpărată de pe site-ul Shutterstock cu un preţ care variază între 50 şi 169 euro, în funcţie de calitate.
Citește și Ce mângâie munții și cum te face guvernul să îți fie rușine că ești român
Grâul din Rusia ilustrează momentul în care se vorbeşte despre „ţara câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”. Imaginile pot fi cumpărate, de asemenea, de pe internet, arată și Digi24.
Clipul, care poartă pe el sigla Guvernului, se încheie cu mesajul „La mulţi ani România” - scris greşit. Cei care l-au realizat nu au pus virgulă înainte de numele ţării.
Minciunile despre Vuia și Timișoara
Autorii videoclipului spun la un moment dat, referindu-se la Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”. Această afirmaţie este falsă, zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale având loc la Paris, notează Adevărul.
Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timişoara. Autorii filmuleţului spun, referindu-se la Timişoara, că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Acest lucru este fals, pentru că în 1884, când Timişoara a devenit, într-adevăr, primul oraş cu străile iluminate electric din Europa, Timişoara era parte a Imperiului Austro – Ungar.