Restaurantul Cina și terenul aferent, de 3.375 mp, aparțin unei societăți private care a început, pe 1 martie 2021, nu doar renovarea restaurantului, ci și “extinderea, refuncționalizarea și punerea în valoare” a acestui obiectiv.
Citește și: Interlopul Mărgan și-a luat o sticlă în cap pentru dedicații muzicale. Acum trebuie să și plătească
Demolarea fostului restaurant precum și toate operațiunile de pregătire a locului se desfășoară în prezent lângă clădiri de peste 100 de ani, lângă blocuri de locuințe în care locatarii sunt nevoiți să îndure zilnic zgomotul picamerelor și vibrațiile provocate de utilajele grele de construcții, în ciuda nenumăratelor solicitări adresate organelor în drept de a lua măsuri în acest sens, respectiv Inspectoratul de Stat în Construcții sau firmele care execută aceste lucrări.
Locatarii din zonă susțin că există un perete comun care ar fi fost supraînălțat ilegal în anii 1993-1994, la câțiva metri de geamul unui apartament, fără acordul sau informarea vecinilor.
Legea urbanismului prevede obligativitatea implicării publicului în toate etapele procedurii de aprobare a documentațiilor de urbanism, autoritățile publice locale având obligația de a notifica proprietarii din zonă cu privire la intenția și propunerile documentației de urbanism, lucru care, conform documentelor primite din partea locuitorilor din zonă, nu a fost făcut.
Citește și: Simona Halep s-a retras de la Wimbledon: Sunt dezamăgită şi supărată
Potrivit acestora, nu ar fi respectată nici măcar distanța minimă în contrucții, acest lucru cauzând stricăciuni ale fațadelor și corpurilor de clădire aflate în vecinătatea locației în construcție.
Efectele șantierului din zonă Foto: NWR
Aviz dat în 2017, contestat de ONG-uri
Primăria Capitalei și cea de sector au dat avizul de construcție pentru această lucrare în 2017, iar lucrările se execută lângă clădiri cu o vechime de peste 100 de ani, încadrate pe lista clădirilor cu risc seismic gradul III sau la câțiva metri de geamurile dormitoarelor proprietarilor de la blocurile și casele din zonă.
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) C.A. Rosetti nr. 1 – 3 a mai fost contestat, în trecut, de o serie de ONG-uri, care au reproşat faptul că nu există imagini pentru viitoarea construcţie, care, potrivit PUD-ului, avea o înălţime de maxim 22 de metri şi urma să fie realizată în prelungirea clădirii fostului restaurant Cina, monument istoric de categoria B, înspre Ateneul Român, monument istoric de categoria A.
În plus, clădirea se află şi în raza de protecţie a Palatului Regal, un alt monument istoric de categoria A, fiind inclusă şi în zona protejată Calea Victoriei. Cu toate acestea, PUD C.A. Rosetti nr. 1 – 3 a primit avizul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti la vremea aceea, și a fost supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti , obținând, ulterior, și autorizaţia de construcţie de la Primăria Sectorului 1.
În 2015, compania Bucureşti Turism, care deţine hotelul Radisson Blu din Capitală, a vândut pentru 4 milioane de euro clădirea fostului restaurant Cina, de lângă Ateneul Român.
Clădirea fostului restaurant Cina a fost construită în 1907 şi a fost încadrată la categoria monumentelor istorice.
Trimiși dintr-o parte în alta
Poliția Locală a Sectorului 1 ne-a trimis să cerem explicații de la Primăria Municipiului București și de la Inspectoratul de Stat în Construcții.
Newsweek România a cerut puncte de vedere și de la Inspectoratul de Stat în Construcții și de la societatea care deține fostul restaurant Cina, dar nu am primit încă niciun răspuns.