Ministrul român a transmis oficialului american faptul că România ”recunoaște și apreciază sprijinul constant al SUA pentru eforturile de descurajare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse în asigurarea stabilității în Regiunea Mării Negre”.
Agenda întâlnirii a inclus discuții despre evoluțiile de securitate la nivelul Regiunii Mării Negre, calendarul retragerii din Afganistan, dar și modalitățile de colaborare bilaterală în ceea ce privește domeniul forțelor pentru operații speciale (FOS), se arată într-un comunicat al MApN, potrivit defenseromania.
Citește și
Rusia a lansat în premieră o rachetă antinavă supersonică în Marea Neagră. Ținta: o navă abandonată
Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16
Un alt subiect discutat a fost misiunea din Afganistan, în contextul retragerii planificate și adoptate la recenta reuniune comună a miniștrilor de Externe și miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO.
Cei doi oficiali au luat în discuție proiectele comune în domeniul FOS, hotărând continuarea activităților de instrucție în cadrul exercițiilor internaționale organizate în comun cu partenerii strategici și cei regionali, conform angajamentelor bilaterale și cele în cadrul NATO.
„Expertiza partenerilor americani în domeniul operațiilor speciale va îmbunătăți cu siguranță modul în care trupele noastre își vor adapta, din punct de vedere tehnologic, procesul de transformare la nivel strategic, astfel încât să fie pregătite pentru orice provocare ce poate surveni în teren”, a subliniat ministrul Ciucă.