Cîțu răspunde acuzațiilor PSD: Ne-am împrumutat la cel mai redus cost din istorie

DE Adelina Sahlean | 28.01.2020 - 13:49

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a dat marți explicații, într-o conferință de presă, despre împrumuturile contractate în ultima perioadă de statul român, după ce a refuzat invitația PSD de a merge în Comisia Economică din Senat la audieri pe această temă.

SHARE

Astfel, el a spus că s-a împrumutat cu 3 miliarde de lei de pe piețele internaționale, prin două emisiuni de obligațiuni, însă la dobânzi mult mai mici decât cele la care se împrumutau guvernele anterioare.

Precizările vin după ce senatorul Daniel Zamfir l-a acuzat pe ministrul Finanțelor că a împrumutat de pe piețele externe trei miliarde de euro la o dobândă mai mare decât a Bulgariei, Poloniei și Greciei.

"S-a discutat în ultima perioadă foarte mult despre împrumuturile pe care le face statul roman și mi se pare un subiect exagerat, pentru că o țară ca România care are deficit bugetar trebuie să se împrumute. Să începem cu informația de care, din motivele contractelor pe care le avem cu cei cu care am emis obligațiunea de săptâmana trecută, nu am putut să vorbesc despre emisiunea de obligațiuni din 21 ianuarie pe piețele internaționale.

Da, ne-am împrumutat pe piețe internaționale, la 12 și la 30 de ani, am împrumutat 3 miliarde de euro. Partea bună este că la 12 ani ne-am împrumutat la cel mai redus cost din istorie, la 2%, și la 30 de ani ne-am împrumutat cu 1,65 procente mai ieftin decât ce s-a împrumutat guvernul anul trecut", a explicat Cîțu.

Ministrul a prezentat și situația împrumuturilor contractate de Guvernul PSD în ultimii trei ani, atât de pe piața internă, cât și cea internațională.

"În ultimii 3 ani, Guvernul PSD s-a împrumutat aproape 230 miliarde de lei. În fiecare an se împrumută de pe piața internă și am cifrele aici: 41 de miliarde de lei în 2017, 48 de miliarde în 2018 și până am venit eu la minister 43 de miliarde de lei. Acestea sunt împrumuturile făcute de PSD în ultimii trei ani de zile”, a declarat ministrul.

Săptămâna trecută, senatorul Daniel Zamfir l-a invitat pe Florin Cîțu, marți, în Comisia Economică din Senat, pentru a da explicații despre împrumuturile contractate în ultima perioadă de statul român.

Luni, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a acuzat PSD că își bate joc de regulamentul Parlamentului. Potrivit acestuia, ministrul de Finanțe este evaluat de Comisia de Buget-Finanțe sau poate fi chemat pentru audieri la Ora Guvernului.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -