Harababura din trenurile de pe ruta Timișoara-București: Călătorii nu știu când ajung la destinație

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 12.08.2018 - 22:31

Trenurile care fac legătura între vestul și sudul țării și București sunt paralizate, după ce, duminică dimineață, un tren de marfă s-a răsturnat pe un pod, în apropiere de Craiova, județul Dolj.

SHARE

Călătorii se plâng de căldură și lipsa apei, dar și ca nu au habar când vor ajunge la București. Mulți dintre ei și-au pierdut legăturile cu alte trenuri pe care ar fi trebuit sa le ia din Capitala, iar unii au pierdut chiar avionul, potrivit relatărilor pasagerilor din două trenuri contopite la Craiova, unul de la Deva și unul de la Timișoara. 

In replică, purtătorul de cuvânt al CFR Călători,  Adrian Vlaicu, a comunicat reporterului Newsweek România ca nu se așteaptă ca circulația sa reintre in normalitate înainte de miezul nopții. 

Întârziere pe termen nelimitat 

Întârzierile sunt pe termen nelimitat, li se comunica pasagerilor la casele de bilete din Oltenia și sunt sfătuiți sa se suie in primul tren care ajunge in gara, cu destinația București. In trenul in care a urcat reporterul Newsweek, la ora 18.00, oamenii stăteau deja in picioare sau își făcuseră locuri din bagaje improvizate. Unii urcaseră in tren de la Deva, de la ora 05.00 dimineața, iar alții de la Timișoara. Cu toții știau ca trenul lor urma sa ajungă in București la ora 12.00. Apa li s-a terminat pe la ora 15.00 și, de atunci, nimeni nu le-a dat nici apa și nici nu le-a spus exact ce se întâmpla. O bună bucată de drum, au mers și fără aer condiționat. O mama din Timișoara, cu un copil de câteva luni, se văieta ca micuta ei nu poate dormi, de caldura, și e deja deshidratata, pentru ca apa i se terminase. 

“Dragnea o fi băgat”, zic unii oameni, discutand despre protestele de vineri seara și despre faptul ca, vineri, trenurile au fost blocate spre București. 

“Mai ajungem la București?”, îl întreabă oamenii disperați pe controlorul de bilete. Bărbatul da din mâini și spune ca nu e vina lui ca a fost accidentul. 

Călători stând pe o ladă, scaunul improvizat, după ce au fost nevoiți să se suie în singurul tren care circula. Foto: Newsweek Romania

CFR Călători: Am comunicat la 08.00 ca trenurile circulă cu întârziere 

Purtătorul de cuvânt al CFR Călători, Adrian Vlaicu, a declarat reporterului Newsweek România ca au fost anunțate întârzierile duminica dimineața, pe site-ul CFR, dar și in presa. Cu toate astea, călătorii cu care a stat de vorba reporterul nu știau despre întârzierile foarte mari și ca trenul lor nu va ajunge in București la ora prânzului. 

“A fost un accident azi-dimineață, la ieșirea din Craiova, din acest motiv, toate trenurile au circulat pe rută deviată, iar acum circulația probabil își va reveni la normal in cursul nopții, după ora 00.00. Mă rog, la normal, cât se poate numi cuvantul ”normal”. Când se va da drumul pe pod, in ce condiții se va circula cu trenurile, aici sunt problemele, pana atunci, se va circula tot timpul cu devieri și cu întârzierile respective. Noi am anunțat ca sunt intarzieri, noi am pus pe site de la ora 08.00 dimineața ca vor exista intarzieri ale trenurilor pe această rută, este vorba despre trenurile București-Timișoara, București-Craiova, tur-retur, sunt afectate de această întrerupere”, a declarat purtătorul de cuvânt al CFR Călători, pentru Newsweek România. 

Adrian Vlaicu a mai precizat că ii sfătuiește pe toți pasagerii sa ia legătura cu conductorul trenului, ca sa ceară apă și ca toți călătorii vor fi ajutati sa ajungă la destinație. 

“Noi, între timp, cei de la CFR Calatori, vom lua legătura cu oamenii care sunt in tren ca sa putem sa ii rerutăm, bineînțeles ca mulți au pierdut legăturile, sa ii ducem la destinația finală”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CFR Călători. 

Ajutor pentru călători 

La o ora după ce reporterul Newsweek a luat legătura cu purtătorul de cuvânt al CFR Călători, controlorul a venit cu o sticla cu apa minerală de doi litri, pe care le-a dat-o călătorilor însetați, iar un alt controlor i-a întrebat pe oameni care este destinația finală a călătoriei lor, ca să ii îndrume din București. 

Sticla cu apa primită de oamenii din vagon. FOTO: Newsweek Romania

"Trenul groazei"

"Nici animalele nu merita sa mearga in asemenea conditii. Aici, pare sa nu raspunda nimeni de nimic, nimanui nu ii pasa ca sunt probleme. Si apoi o sa apara la televizor, sa spuna ca au avut calatorii toate conditiile", a adaugat una dintre pasagere, o femeie de circa 65 de ani. "Trenul groazei", a spus o alta calatoare, iar un pusti trezit la 03.00 dimineata, care plecase din Timisoara, se plangea de ranile pe care i le facuse bagajul la umar. 

Trenul a ajuns in Bucuresti la ora 22.00. Calatorii care trebuiau sa ajunga in Bucuresti au rasfuflat usurati. Ceilalti, se pregatesc pentru continuarea drumului, speriati de noi probleme ale CFR. 

Calatorii care ajung in Gara de Nord, la coada la informatii. Multi dintre ei incearca sa afle cand au urmatorul tren.

Accidentul care a dat peste cap circulația trenurilor din sudul și vestul țării 

Duminică dimineața, un tren de marfă încărcat cu biodisel a deraiat în judeţul Dolj, după ce mecanicul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a intrat pe o linie închisă, aflată în reparaţii. Podul de la Cârcea, peste care a trecut trenul, s-a rupt pe o distanţă de 50 de metri sub greutatea garniturii. Cinci vagoane au căzut în râpă, iar trei erau în pericol de cădere.

Trenul răsturnat pe podul de la Cârcea, din județul Dolj. FOTO: Inquam Photos - Bogdan Dănescu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te