Cimitirul evreiesc din Ploiești a fost profanat. 19 pietre funerare răsturnate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.06.2021 - 14:45
Cimitirul evreiesc din Ploiești a fost profanat. 19 pietre funerare răsturnate

Poliția anchetează vandalizarea a 19 morminte din cimitirul evreiesc de la Ploiești.

SHARE

Profanarea survine la numai două luni după cea de la cimitirul evreiesc din Huși, un fenomen care continuă din perioada comunistă. 

„Faptele s-au întâmplat in noaptea de 2 spre 3 iunie. Probabil s-a sărit gardul, căci poarta nu e forțată. Au fost răsturnate de pe soclu circa 19 monumente aflate pe aleea principală de la intrare spre capelă.

Majoritatea sunt monumente mai vechi (probabil, mai ușor de răsturnat).

Sperăm să le putem ridica și repune la loc cu ajutorul oferit de Primărie, care a fost foarte receptivă. Luni urmează a ne întâlni cu viceprimarul la cimitir pentru a stabili amănuntele. Politia a fost la fața locului și urmează să facă cercetări, citește RFI.

Citește și: Călăuza Alinei Bica l-a dat de gol, în Italia, pe interlopul care spunea că-i dă droguri lui Smiley

Sperăm sa fie găsiți făptașii! De asemenea, sperăm să putem recupera prin ridicare și repunere pe soclu majoritatea monumentelor", a declarat la RFI președinta Comunității Evreiești din Ploiești, Adela Herdan. 

„Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploiești. 

Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi?

Citește și: Rona Hartner explică divorțul: Ne certam de 55 de ori pe an. A rămas cu vila de pe Coasta de Azur

Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme sunt singurele explicații pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou.

PS. Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiționalii copii minori?", a scris pe pagina Facebook a Federației Comunităților Evreiești, deputatul FCER, Silviu Vexler. 

Cimitirul evreiesc din Ploiești datează din anii 1890, precedentul fiind dezafectat deoarece se afla în plin centru al orașului.

Comunitatea evreilor din Ploiești reunește membri nu doar din localitate, ci și din Câmpina, Sinaia, Moreni din Prahova și din Târgoviște din județul învecinat Dâmbovița.

Numărul membrilor acestei comunități este de maximum 80 de persoane, potrivit Adelei Herdan.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.