Unul din trei germani nu recunoaște știrile false, ci crede că sunt informații reale. Acesta este rezultatul unui sondaj online realizat de grupul de reflecție ”Stiftung Neue Verantwortung” în rândul a 4.000 de participanți cu vârste de peste 18 ani.
Astfel, știrile false reprezintă o problemă reală chiar și în democrațiile cu standarde educaționale ridicate. O privire zilnică pe rețelele de socializare este suficientă pentru a ne da seama de acest lucru.
Găsim, acolo, la tot pasul, afirmații false, zvonuri și dezinformări deliberate, cele mai multe despre pandemie și despre vaccinări. Nu este de mirare că două treimi din articolele DW „Fact Check 2021” au fost dedicate acestui subiect. Iată selecția noastră cu unele dintre falsurile flagrante care au devenit virale în acest an.
Nu, vaccinurile nu le fac pe femei infertile
Numeroase înregistrări video sau știri au susținut că anticorpii formați după vaccinare se pot atașa nu numai la proteina spike a coronavirusului, ci și la o proteină similară numită syncytin-1, care joacă un rol în construirea placentei în uter. Dacă această proteină este inhibată de răspunsul imunitar după vaccinare, acest lucru duce la infertilitate, spun știrile false.
Cu ajutorul lui Udo Markert, șeful laboratorului de placentă de la Spitalul Universitar din Jena, DW a stabilit, în cadrul unei verificări, că asemănarea dintre cele două proteine este mult prea mică pentru a provoca infertilitate ca urmare a vaccinării. Legătura dintre vaccinarea împotriva Covid și fertilitate a fost exclusă și de oamenii de știință din cadrul Societății Britanice pentru Fertilitate.
Nu, vaccinurile nu au cauzat varianta Delta
Având în vedere răspândirea unor noi variante ale coronavirusului, cum ar fi Delta sau Omicron, există tot mai multe afirmații conform cărora această evoluție este favorizată de vaccinările efectuate. Echipa de verificare a faptelor a analizat în detaliu apariția variantelor de virus.
Concluzie: virușii suferă mutații constante și, de obicei, prevalează varianta mai puternică, care este mai contagioasă. Potrivit celor mai importanți specialiști în virologie, nu cei vaccinați sunt cei care incubează sau dau naștere noilor variante ale virusului, ci cei nevaccinați, infectați, cu sisteme imunitare slăbite în țările cu o rată scăzută de vaccinare.
Citește și: Iubita cu studii la Moscova a lui Dragnea, mai tare decât Irinuca
Nu, vaccinurile cu ARNm nu modifică ADN-ul uman
Diverse persoane pe Internet, care susţin a fi experți, au afirmat în repetate rânduri că noile vaccinuri cu ARNm de la Moderna și BioNTech/Pfizer modifică ADN-ul uman. Acest lucru este fals. Vaccinurile cu ARNm nu intră în nucleul celulei - numai acolo ar putea teoretic să modifice ADN-ul.
Mulți oameni sunt derutați de asemănarea dintre cuvintele ADN și ARN și de faptul că ambele sunt într-un fel material genetic. ADN-ul și ARN-ul au funcții diferite: ARN-ul este responsabil pentru construirea proteinelor în celulele corpului uman, conform planului ADN, care se află în nucleul celular. Materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 constă și el din ARN.
Vaccinarea folosește acest lucru pentru a introduce în corpul nostru un mic fragment din virus: partea din ARNm care servește drept manual de utilizare pentru proteina inofensivă spike. Acesta este asamblat în celule după vaccinare. În acest fel, organismul învață să se apere împotriva intrusului, fiind acum capabil să creeze anticorpi adecvați. Apropo, ”ARNm” înseamnă ”ARN mesager” și nu ”modificat”, așa cum pretind adesea adversarii vaccinării.
Fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, este vaccinat
Se spune că directorul general al BioNTech, Ugur Sahin, co-dezvoltatorul primului și celui mai de succes vaccin împotriva coronavirusului din lume, refuză să se vaccineze el însuși ”din motive de siguranță”. Această afirmație, împreună cu un filmuleț, a fost distribuită pe YouTube și pe alte rețele sociale la începutul lunii decembrie 2021.
Pentru „dovada video”, a fost folosit un interviu cu Ugur Sahin acordat DW, vechi de aproximativ un an. Sahin a declarat la vremea respectivă că este încă nevaccinat. Însă la momentul interviului (21 decembrie 2020), acest lucru nu era deloc posibil: în conformitate cu prioritățile de vaccinare din Germania, bărbatul de 55 de ani nu avea voie să fie vaccinat în acel moment.
Între timp, Ugur Sahin nu numai că a fost vaccinat complet (în ianuarie 2021), dar a primit și doza booster, după cum a precizat o purtătoare de cuvânt a BioNTech ca răspuns la o întrebare a DW. La câteva zile după publicarea verificării faptelor de către DW, Sahin a postat o fotografie a vaccinării sale cu o explicație corespunzătoare.
Nu, nu au existat 600 de cadavre de bebeluși care să plutească prin zona inundată din Germania
Au existat falsuri care au devenit virale și pe marginea altor subiecte. Inundațiile groaznice din vestul Germaniei, de la mijlocul lunii iulie 2021, au fost însoțite de o avalanșă de știri false. Una dintre cele mai absurde a circulat mai ales în afara Germaniei. Astfel, 600 de cadavre de bebeluși și copii ar fi fost luate de ape în zona inundată. Un fragment video dintr-un reportaj televizat al postului german N-tv este folosit pe post de dovadă.
În filmare, reporterul menționează într-o singură frază experiențele traumatizante ale locuitorilor din zona dezastrului care ar fi găsit cadavre de copii în casele lor. Cu toate acestea, clipul nu a menționat 600 de cadavre de copii.
Potrivit poliției, o descoperire de cadavre de o asemenea amploare nu a fost niciodată raportată, chiar dacă unii copii au fost într-adevăr victime ale inundațiilor. Cu toate acestea, multe persoane șocate au continuat să răspândească această știre falsă, chiar dacă ea fusese demult infirmată de verificări judicioase, precum cele efectuate de DW.
Nu, această fată nu a murit în conflictul Israel-Gaza
Emoțiile oamenilor au fost exploatate și în escaladarea conflictului dintre Israel și Gaza din mai 2021. Echipa de verificare a faptelor de la DW a găsit mai multe cazuri în care imagini sfâșietoare cu copii au fost folosite pentru a discredita cealaltă parte. Unele dintre fotografii erau autentice, dar proveneau din alte conflicte sau erau mai vechi de câțiva ani.
Cu toate acestea, un caz a fost cu totul diferit: fata din imagine ar fi fost ucisă de un atac aerian israelian în Fâșia Gaza, potrivit unor postări pe rețelele de socializare. DW a reușit însă să demonstreze, printr-o căutare inversată a imaginii, că în fotografie apare de fapt o fetiță de 5 ani din Rusia, a cărei fotografie a fost postată de mama ei pe Instagram în urmă cu câțiva ani (foto stânga). Fata este în viață și, potrivit Instagram, a avut recent un frate.
Nu, aceste scene de luptă nu sunt reale, sunt dintr-un joc pe calculator.
Dezinformări și falsuri au fost publicate și când talibanii au preluat puterea în Afganistan. De exemplu, o presupusă doborâre a unui avion pakistanez de către luptători ai rezistenței în Valea Punjir, care a fost difuzată pe Twitter și care ar fi trebuit să dovedească implicarea Pakistanului, s-a dovedit a fi falsă, fiind, de fapt, o secvență video din jocul de calculator ”Arma 3”.
Nu, „Rainer Winklarson” nu este asasinul din Kongsberg
Știrile false îi pot afecta pe cei în cauză, clătinându-le considerabil reputația. Este ceea ce a trăit în octombrie youtuberul german Rainer Winkler. După atentatul din Kongsberg, Norvegia, în care un bărbat înarmat cu un arc și săgeți a ucis cinci persoane, cineva a postat pe Twitter, la scurt timp după atac, numele presupusului asasin și fotografii ale acestuia: ”Rainer Winklarson”.
Acesta și-ar fi demonstrat deja pe Youtube abilitățile de tragere cu arcul cu câteva zile înainte de atac, anunțându-și intențiile, au susținut unele conturi de Twitter, iar mai multe media internaționale au preluat aceste afirmații fără să verifice.
O cercetare DW urmărește cum a fost declarat Winkler asasin și ce trucuri au fost folosite în acest proces. Winkler este de ani de zile victima urii și a agitației pe internet și în lumea reală. El a fost deja acuzat pe nedrept de atacurile de la München în 2016 și de la Utrecht în 2019, presa a relatat și în aceste cazuri pe baza unor știri false.
Nu, Annalena Baerbock, actual ministru de Externe, nu a vrut niciodată să interzică animalele de companie
Afișe electorale false, citate inventate și afirmații false despre votul prin corespondență. După cum era de așteptat, alegerile pentru Bundestag din septembrie 2021 au fost ținta unor campanii de dezinformare și falsuri. Vizați au fost mai ales ecologiștii. Potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Avaaz, candidatul Partidului Verzilor, Annalena Baerbock - în prezent şefa diplomaţiei germane - a fost de departe cea mai frecventă țintă a dezinformării.
Ea a fost ținta a 72% din toate știrile false despre candidații la funcția de cancelar. Baerbock ar fi anunțat că va interzice animalele de companie deoarece acestea emit CO2. Cu toate acestea, ea nu a spus niciodată acest lucru și nu există nicio bază pentru astfel de afirmații în programul Partidului Verzilor.
Ba da, schimbările climatice sunt provocate de om
În timp ce mulți tineri entuziaști au continuat să manifesteze pentru o mai bună protecție a climei în 2021, iar lumea a obținut un succes cel puțin parțial la Conferința Mondială Climatică de la Glasgow, scepticii au continuat să răspândească ideea că încălzirea globală nu este provocată de om, ci este un proces complet normal, natural. Această presupunere este greșită.
Majoritatea covârșitoare a oamenilor de știință sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de oameni.
În timp ce Pământul a cunoscut perioade mai calde și mai reci de-a lungul istoriei sale, de când cercetătorii au început să studieze schimbările de temperatură de pe planetă, au descoperit că, începând cu anii 80, încălzirea a fost înregistrată într-un ritm mult mai rapid decât înainte.
Creșterea bruscă și accentuată a temperaturii planetei în secolul XX este cauzată de emisiile umane de gaze cu efect de seră, care au crescut enorm prin utilizarea combustibililor fosili utilizați la producerea de energie pentru industrie.