Ce urmează să se întâmple cu pacienții ATI în stare terminală? Rafila vrea să implice Biserica

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.08.2024 - 10:14
Ce urmează să se întâmple cu pacienții ATI în stare terminală? Rafila vrea să implice Biserica - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)
Ce urmează să se întâmple cu pacienții ATI în stare terminală? Rafila vrea să implice Biserica - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)

Pacienții internați la ATI care se află în fază terminală ar putea avea avea parte de un alt tratament. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să implice inclusiv Biserica în acest demers.

SHARE

Scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon a scos la iveală o realitate dureroasă. Medicii nu au reglementări clare cu privire la pacienții terminali.

Internați la ATI, unii nu mai au nicio șansă, iar centrele de paliație din România sunt puține. 

Acum autoritățile par că vor să se implice mai mult, iar ministrul Sănătății propune o dezbatere în care să fie implicată inclusiv Biserica.

Ce urmează să se întâmple cu pacienții ATI în stare terminală? Rafila vrea să implice Biserica

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi seară, la Digi24, că, în contextul scandalului morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acceptarea întreruperii tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în România „pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru”. 

Citește și: Liber la muncă! Rafila despre cele 2 doctorițe de la Sf. Pantelimon eliberate: ”Se pot întoarce”

Astfel, propune o dezbatere pe această temă în societate, în care inclusiv Biserica să participe. Oficialul din Guvern mai afirmă că aplicarea eutanasiei în România trebuie scoasă din discuție, pentru că așa ceva nu este acceptat la nivel social.

„Nu discutăm despre eutanasie, să fie foarte clar pentru toată lumea. Acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în momentul de față, pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru.

Opinia mea ca medic este că trebuie să avem această dezbatere. O s-o provoc eu ca ministru al Sănătății. Trebuie să participe societățile profesionale, organizațiile de pacienți și Biserica în această discuție. Dumneavoastră ați pornit în discuție despre chestiunea transferului și nu a eutanasiei.

E bine ca Biserica să fie parte la această discuție, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situație, adică să putem avea o reprezentare cât mai largă a societății și să se înțeleagă că vorbim de un pacient care nu mai are resurse să-și revină și nu discutăm despre eutanasiere.

Eutanasia în România, din punctul meu de vedere, trebuie scoasă din discuție, pentru că acceptanța socială în România pentru așa ceva cu siguranță nu există”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta spune că va propune această dezbatere probabil la începutul lunii septembrie pentru a legifera.

„Trebuie exemple de bună practică din alte țări. Am solicitat audit internațional. Nu am primis răspuns scris dar colegii de la Societatea Românie de Terapie Intensivă au luat contact la nivelul societății europene, care are o secțiune care ține de partea de terapie, de etică”, a mai spus Alexandru Rafila.

Citește și: Percheziții la angajați de la Spitalul Sfântul Pantelimon, în legătură cu morțile suspecte de la ATI

În România, aproape 200.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu boli terminale, dar mai puțin de 18% dintre aceștia beneficiază de îngrijiri paliative adecvate. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te