Ce trebuie să faceți ca să evitați riscul înecului. Acest ghid oferă sfaturi esențiale despre ce să faci și ce să eviți atunci când te confrunți cu riscul înecului, crescându-ți șansele de supraviețuire.
Înecul este un eveniment zilnic în sezonul estival când mulți turiști merg la mare.
Uri Sela, antrenor asistent pentru echipa națională de înot a Israelului în ape deschise, oferă câteva sfaturi esențiale pentru a evita înecul când te afli într-o situație periculoasă, potrivit Ynet News.
Valurile joase nu înseamnă că marea nu e periculoasă
Vara, valurile nu sunt mari și există schimbări frecvente ale vântului din diferite direcții care aplatizează valurile.
Acest lucru face ca marea să fie imprevizibilă și creează confuzie înotătorului.
„Există multe cazuri în care oamenii intră în ape aparent calme, dar apoi sunt duși de valuri. În general, orele de prânz sunt mai problematice. Este indicat să înoți dimineața când vântul este mai slab, iar marea este mai puțin agitată”, a spus Sela.
Există mai multe metode, dintre care una este numărarea timpului dintre două valuri care se prăbușesc.
Când marea este calmă, de cele mai multe ori există un interval de șase secunde între valuri.
„Dacă nu poți număra clar șase secunde între seturile de valuri, atunci marea nu este sigură pentru a intra.”
Există anumite momente când marea „trage” puternic și acest lucru se simte din prima secundă.
„Dacă ești transportat 20 de metri în 10 secunde, marea este foarte periculoasă.”
„O altă metodă este să intri în zona cea mai mică, la aproximativ 30-40 de centimetri adâncime, să te întinzi pe burtă, cu mâinile și picioarele desfășurate în lateral, iar capul în apă. După 10 secunde, observă direcția în care ai fost purtat”, explică el.
Dacă marea este periculoasă, doar pentru oameni cu experiență se recomandă Înotatul împotriva curentului la intrare și cu acesta la întoarcere.
Evitați poziția pe spate
Înecul este un eveniment stresant. Cu toate acestea, dacă vă aflați într-o astfel de situație, este important să știți că păstrarea calmului este esențială pentru a depăși în siguranță această situație care pune viața în pericol.
„Mulți oameni intră în panică și ajung să se răstoarne pe spate. Când suntem pe spate, ne creștem anxietatea. În astfel de situații, poți folosi o tehnică foarte simplă: întinde-te pe burtă, chiar în fața valurilor, pune capul în apă și ține-ți respirația timp de șase secunde.”
Când valul trece peste capul înotătorului, acesta se poate ridica să respire, iar când se apropie un alt val, se repetă figura. Această metodă poate salva vieți.
Există ceva numit „curent de spargere a valurilor” în jargonul surferului. Este o situație în care valurile vin din ambele părți. Apa trebuie să găsească o modalitate de a curge înapoi, așa că se creează un canal îngust prin care se varsă în apa mai adâncă.
„Dacă te găsești în acel canal, vei experimenta un curent puternic pe care nu-l vei putea gestiona. Nici măcar înotătorii pricepuți nu vor putea înota împotriva acestui curent. În cele din urmă, se vor epuiza și ei și acolo este pericolul”, a spus Sela.
„În astfel de cazuri, dacă încerci să înoți înapoi la țărm și realizezi că nu faci progrese, poți pluti aproximativ 15 secunde, ridicând capul de fiecare dată. După câteva secunde, te vei îndepărta de curentul de ruptură și te vei putea întoarce în siguranță la țărm.”
În cazul în care te trezești în derivă într-un curent, Sela oferă o soluțieȘ „În astfel de cazuri, oamenii se luptă adesea să înoate înapoi unde erau. Ceea ce trebuie să faci este să înoți foarte încet și calm spre țărm. Chiar dacă ești târât, în cele din urmă va veni un val care te va aduce înapoi la mal”, a explicat el.
Copiii nu trebuie pierduți din ochi nicio secundă
Înecul la copii poate apărea chiar și în câțiva centimetri de apă, rapid și în tăcere. Datorită structurii corpului copiilor mici, aceștia au tendința de a cădea în apă cu capul înainte.
Odată ce gura și nasul lor sunt scufundate, sunt într-o stare de înec și nu pot să se ridice singuri, să strige după ajutor sau să cheme ajutor.
Prin urmare, părinții trebuie să nu lase niciodată copiii singuri lângă apă, nici măcar o clipă.
Vârtejurile de apă sunt periculoase deoarece pot face copilul să se răstoarne și să rămână prins dedesubt.
Pentru adolescenți, este important să subliniem faptul că utilizarea de substanțe ilegale, cum ar fi drogurile, precum și alcoolul, este deosebit de periculoasă înainte de înot.
Grijă mare când cineva cere ajutor
Cea mai periculoasă situație este atunci când cineva încearcă să salveze o persoană care se luptă să rămână la suprafață împotriva curentului și a valurilor.
În cele din urmă, devin epuizați și există riscul înecului. De aceea, înainte de a intra în apă pentru a salva pe cineva care cere ajutor, trebuie să anunțați salvamarii, care, de altfel, pot ajunge rapid la locul evenimentului.
Dar, dacă aceștia întârzie, există o geamandură de apă deschisă care servește ca un ajutor foarte important, atât pentru înotul în mare în general.
Acest element plutitor poate menține un număr mare de oameni deasupra suprafeței apei și ajută la localizarea înotătorilor”, explică Sela.
Trebuie să aveți un astfel de dispozitiv, mai ales dacă te afli pe o plajă nepăzită. Geamandura se atașează la talie și te ține deasupra apei în orice situație.