Cu cine ne apărăm de Putin? Un profesor, un agronom, un inginer metalurg la conducerea MApN

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.09.2023 - 21:42
Armata română - Foto: Ministerul Apărării / Facebook
Armata română - Foto: Ministerul Apărării / Facebook
Armata română - Foto: Ministerul Apărării / Facebook

Ministerul Apărării Naționale este condus de Angel Tîlvăr, profesor de limbi străine, ajutat de un agronom, un inginer metalurg și o fostă jurnalistă. În contextul în care dronele lui Putin au trecut granița României.

SHARE

Conducerea Ministerului Apărării este asigurată de cinci persoane, ministru fiind Angel Tîlvăr. În cazul a trei dintre ei, printre care și ministrul Angel Tîlvăr, pregătirea este una îndoielnică. Secretarul de stat Daniel Petrescu are o înaltă pregătire militară și iese din discuție. 

Deși a început ca jurnalist, secretarul de stat Simona Cojocaru a lucrat toată viața în Ministerul Apărării și a urmat numeroase cursuri de specializare.

Angel Tîlvăr, specialist în limbi străine

Angel Tîlvăr a fost propus ministru al Apărării de către PSD. El a terminat facultatea de limbi străine și este doctor în științe umaniste.

El și-a definitivat studiile cu o serie de cursuri post universitare la Şcoala Națională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Colegiul Naţional de Apărare, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” și Institutul Diplomatic Român. 

A fost 19 ani profesor de limba engleză la un liceu din Focșani. Din 2004 este parlamentar. În 2014, pentru câteva luni a fost ministru pentru Relația cu românii de pretutindeni.

Este și doctor în științe umaniste. CV AICI

Citește și: Angel Tîlvar, propunerea PSD pentru MApN, este specializat în limbi străine

Ministerul Apărării are 4 secretari de stat

Generalul Daniel Petrescu îndeplinește funcția de șef al Statului Major al Apărării începând cu data de 1 decembrie 2019.

Anterior, a ocupat funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării (august-noiembrie 2019), iar în perioada 2017-2019 s-a aflat la comanda Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.

Absolvent de metalurgie, șef la „Apărare”

Gavrilă Georgeta se ocupă de coordonarea întregului personal al ministerului, a activităţii de elaborare a politicilor de personal şi a principiilor directoare pentru managementul de personal din cadrul compartimentelor. CV AICI

A terminat Universitatea Politehnică, Bucureşti - Facultatea de Metalurgie și are un doctorat la Universitatea Carol I în Științe Militare. De asemenea, are un master la ASE.

A fost prefect al Bucureștiului (2012 - 2014) și a lucrat în mai multe ministere: Energie, Afaceri, Transporturi. De obicei, a ocupat funcția de secretar general al ministerului respectiv.

Gavrilă Georgeta primește un salariu de 16.000 lei net de la minister, dar ia și o pensie în valoare de 7.000 de lei de la Casa de pensii sector 5 București. Asta, în condițiile în care din CV-ul ei nu pare să fie îndreptățită să ia pensie specială. Detalii AICI

Secretar de stat de la cea mai slabă universitate

Secretarul de stat Eugen Bachide se ocupă cu eficientizarea fluxului de operaţiuni prin achiziţii tehnice şi formarea continuă a componentei de resurse umane și cu rezolvarea promptă a situaţiilor de criză şi a provocărilor la adresa securităţii interne a Camerei Deputaţilor. Detalii AICI. 

El este absolventul uneia dintre cele mai slabe universități din România - Bioterra.

Newsweek a scris că aceasta este facultatea favorită a politicienilor care s-au încolonat pentru a obține diplome.

Citește și: Universitatea privată a politicienilor renunță la selecția de dosare. Intră toți care au luat BAC-ul

 A absolvit facultatea de Inginerie şi Management Agroturistic și are un master la Universitatea de agronomie.

A urmat și un Curs de perfecţionare - "Securitate şi bună guvernare" la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"

Timp de 10 ani nu avem habar ce a făcut Bachide.

A terminat facultatea în 1993 și prima slujbă menționată în CV este cea de director la Cabinetul ministrului pentru relația cu Parlamentul. A fost și consilier parlamentar.

Din 2018 până în 2020 a fost  Director, la Direcţia afaceri interne, Camera Deputaţilor, Parlamentul României.

Apoi, a aterizat direct secretar de stat la Ministerul Apărării, fără nicio experiență în domeniu. 

Secretar de stat cu perfecționare continuă

Secretarul de Simona Cojocaru este licențiată în economie globală, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice, București, potrivit CV-ului. Ea menționează ca primă experiența în muncă, agenția de presă Rador. 

A lucrat toată viața în cadrul Ministerului Apărării și are numeroase cursuri în domeniul apărării și securitate.

Ministrul și secretarii de stat sunt numiți politic. Cu toate acestea, o lectură mai atentă a CV-urilor ar trebui să primeze atunci când un partid îi nominalizează.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te