Ce urmează în Sectorul 1 după declanșarea stării de alertă din cauza gunoaielor. Ce face Clotilde

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.07.2021 - 12:47
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Pe timpul stării de alertă din Sectorul 1, consilierii locali pot rezilia contractul cu Romprest și pot contracta de urgență, fără licitație, serviciile de salubritate astfel încât să elimine cauzele urgenței, adică colectarea deșeurilor de pe străzi și igienizarea Sectorului 1.

SHARE

Starea de alertă, care a fost declarată de către prefectul Capitalei Alin Stoica la solicitarea primăriei Sector 1 condusă de Clotilde Armand pe fondul crizei gunoaielor, este o măsură extraordinară care se impune pe fondul unor crize ce nu pot fi rezolvate pe căi normale.

Citește și: Prefectul Capitalei a aprobat declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor

În Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple, după cum susține administrația locală.

În aceste condiții, Primăria Sectorului 1 a solicitat Prefectului Capitalei declararea stării de urgență.

 

Clotilde Armand a convocat o ședință pentru rezilierea contractului cu Romprest

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru vineri o şedinţă de îndată a Consiliului Local pe tema rezilierii contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare încheiat cu Compania Romprest Service SA.

Citește și: Asociație a Vânătorilor: Nu există nicăieri în lume metodele propuse de Mediu pentru urși

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare se află un singur proiect de hotărâre, privind mandatarea primarului Sectorului 1 în vederea promovării unei acţiuni având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza Sectorului 1, a anunţat autoritatea locală.

Citește și: Rusia s-a „deconectat cu succes” de la internetul global

Conform Primăriei Sectorului 1, adoptarea proiectului de hotărâre conduce la: sesizarea instanţei de judecată cu o acţiune având ca obiect rezilierea contractului de delegare; respectarea principiului continuităţii serviciului de utilitate publică; sancţionarea neexecutării culpabile a obligaţiilor contractuale de către operatorul delegat al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.

Ce înseamnă Starea de Alertă


Starea de alerta este reglementată de ordonanța de urgență 21 din 2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.

Starea de alertă la nivel naţional ori pe teritoriul mai multor judeţe se face prin ordin al ministrului de Interne, care se publică în Monitorul Oficial al României.

În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz.

Pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Măsurile trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplica cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege.
 

Într-un astfel de scenariu, cu Starea de Alertă declarată, consilierii locali ai Sectorului 1 pot decide rezilierea unilaterală a contractului cu Romprest și pot contracta de urgență serviciile de salubritate astfel încât să elimine cauzele urgenței, adică colectarea deșeurilor de pe străzi și igienizarea Sectorului 1, conform Hotnews. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te