CE: Nu există un risc imediat de întrerupere a alimentării cu gaze în UE

DE Daniel Toșa | 10.11.2021 - 14:32
CE: Nu există un risc imediat de întrerupere a alimentării cu gaze în UE/FOTO: Unsplash

Reprezentanții europeni susțin că nu există un risc imediat privind întreruperea alimentării cu gaze în UE în această iarnă, însă CE monitorizează unele regiuni pentru a se asigura că nu se ajunge acolo.

SHARE

În ceea ce privește România, aceștia spun că ar fi vorba de un caz atipic față de alte state, pentru că deși are stocuri mai reduse, „este una dintre puținele țări europene care are și producție proprie de gaze". 

„Nivelul actual al stocurilor de gaze este de aproximativ 75% din capacitatea totală, în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene. Nu există un risc imediat să apară probleme cu aprovizionarea în această iarnă, dar unele regiuni trebuie monitorizate atent pentru a ne asigura că nu apare un astfel de risc”, au menţionat reprezentanți ai Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI: Percheziții la gruparea de interlopi care cerea taxă de protecție de la dezvoltatorii imobiliari

Potrivit acestora, România nu se află printre statele unde există un astfel de risc.

„Sunt state care au un nivel al stocurilor foarte bun, cum ar fi Franţa, Italia. Alte state au stocuri mai reduse, aici fiind inclusă şi România, însă cazul României este atipic întrucât are şi producţie de gaze. Este una dintre puţinele ţări europene cu producţie proprie, ceea ce ar trebui să atenueze situaţia legată de stocuri. Pe de altă parte, există ţări cu stocuri mici, care depind în mare parte de o singură sursă de import şi care nu au nici producţie internă. Acestea sunt cele monitorizate, dar România nu este printre ele”, au detaliat aceștia, potrivit Agerpres. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopii Piciu și Pikachu au spart oglinda dubei care venise să-i ia după o bătaie în stradă

De asemenea, potrivit acelorași surse, Gazprom şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la livrarea cantităţilor contractate, dar nu a acoperit majorarea cererii de pe piaţa din UE, aşa cum a făcut în privinţa altor regiuni.

„Este foarte important ca, la nivel european, să reducem dependenţa de importuri, să avem diversificarea surselor de aprovizionare şi să avem interconectare”, au mai spus responsabilii europeni.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.