Ce capete vor cădea în România după ce interlopul Florian Tudor „Rechinu” a fost capturat în Mexic

DE Petru Zoltan | 28.05.2021 - 10:12
Ce capete vor cădea în România după ce interlopul Florian Tudor „Rechinu” a fost capturat în Mexic/FOTO: MVS Noticias

Florian Tudor, zis "Rechinu", a fost arestat în Mexico City la cererea autorităților de la București. Decizia a fost luată de Parchetul General din Mexic după ce Tribunalul București a emis în luna martie un mandat de arestare internațional pe numele său.

SHARE

Anchetatorii români l-au acuzat pe Florian Tudor de grup infracțional organizat, cinci infracțiuni de șantaj și instigare la tentativă de omor.

Citește și: VIDEO Interlopul Florian Tudor a fost arestat în Mexic

Newsweek România a dezvăluit încă din 2019 că Florian Tudor controla una dintre cele mai vaste rețele de crimă organizată din America de Nord. A făcut sute de milioane de dolari din clonarea cardurilor. Dar organizația „Rechinului” s-a specializat și în trecerea ilegală a frontierei dintre Mexic și SUA. Banii au fost investiți în proprietăți aflate în zonele turistice de lux din Mexic, SUA și Indonezia. Dar și în Craiova, unde Tudor a construit mai multe blocuri.

Fraude de zeci de milioane de euro

Florian Tudor a fost reținut pentru prima dată pe 31 martie 2019. Atunci, Poliția din Cancun a oprit în trafic o mașină în care se afla Florin Tudor și Adrian Nicolae (cunoscut ca Cosmin Nicolae - n.r.). Cei doi aveau asupra lor un pistol de 9 mm deținut ilegal, dar și aproximativ 26.000 USD. Au fost reținuți pe loc, dar au fost puși în libertate după ce a fost plătită cauțiunea.

Citește și: Bodyguarzii olteni ai interlopului Rechinu din Mexic, condamnați în România

O lună mai târziu, Florian Tudor a fost reținut din nou. De data aceasta acuzațiile au fost de fraudă cibernetică. Banca Bancomer, una dintre cele mai mari bănci din Mexic, a raportat o fraudă de 500 de milioane de pesetas, adică în jur de 26 de milioane de dolari americani, în urma unei fraude cibernetice coordonate de grupare lui Tudor. Autoritățile federale din Mexic au efectuat două percheziții în Cancun și Puerto Morelos, unde s-au găsit mai multe dovezi legate de activitatea infracțională a grupării. Procuratura Generală din Mexic nu a făcut nici o declarație oficială în legătură cu perchezițiile, deși autoritățile mexicane colaborează îndeaproape cu FBI. Ulterior, Tudor a fost pus în libertate pe cauțiune.

Arestări în România și SUA

Declinul organizației criminale conduse de Florian Tudor a început în 2018, după ce bodyguardul și rivalul său, interlopul Sorin Constantin Marcu, a fost executat în stil mafiot în Mexic. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, asistați de un agent FBI, au făcut pe 25 iulie 2019 mai multe percheziții în București și Craiova.

Citește și: Mafiotul Rechinu: Sunt o victimă. Parchetul din România ignoră o soluție definitivă din Mexic

Anchetatorii români au anunțat că începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, SUA precum și a altor state, în ceea ce privește comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România - Mexic - SUA şi spălare a banilor. După ce se obțineau datele despre conturi, membrii grupării scoteau banii din conturile fraudate în țări precum SUA, India, Paraguay, Indonezia. Chiar și din Japonia și Coreea de Sud. Printre cei reținuți atunci se afla Răzvan Ghiță și Altafin Poenaru, zis "Patrian", doi lideri ai organizației conduse de Florian Tudor.

Câteva luni, în SUA, alți 18 membri ai grupării au fost arestați în urma unei operațiuni coordonate de FBI pentru că ar fi furat de pe carduri o sumă estimată la aproximativ 20 de milioane de dolari. În cadrul acestei operațiuni de amploare FBI a cooperat cu CBS, NYPD, Interpol și al Agenției de Investigații Criminale din Mexic.

Scrisoarea lui "Rechinu" către președintele Mexicului

O investigație a jurnaliștilor mexicani a scos la iveală o listă cu 79 de persoane, inclusiv politiceni mexicani și oficiali ai Procuraturi din Quintana Roo, ar fi protejat organizația controlată de Florian Tudor. În urma dezvăluirilor, unul dintre liderii Partidului Verde Ecologist din Mexic, Jose de la Pena Ruiz de Chavez, și-a dat demisia. În urma scandalului care a zguduit Mexicul, Florian Tudor i-a trimis o scrisoare deschisă lui Andreas Manuel Lopez Obrador, președintele Mexicului.

Citește și: România a cerut ajutorul Parchetului General din Mexic pentru a-l aresta pe mafiotul Rechinu

„În cazul în care mi se întâmplă ceva sau îmi vor cauza dispariția, vă încredințez dumneavoastră̆, Domnule Preş̦edinte, să̆nătatea și viața fiului meu Florian, pentru că̆ nu vor putea să̆-i asigure nevoile, pentru că̆ mi-au luat deja tot ce aveam și mi-au distrus toate firmele”, spunea interlopul "Rechinu" în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Mexicului.

În aceeaşi scrisoare, Florian Tudor susţine că nu îi cunoaşte şi nu are nicio legătură cu niciunul dintre politicienii despre care s-a spus că ar fi avut rolul de a proteja reţeaua de români în schimbul unor sume importante de bani.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te